Oud en jong ontmoeten elkaar in Kasteel Endegeest | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
Leerling van de Daltonschool stellen vragen aan een oudere Oegstgeestenaar. | Foto Willemien Timmers
Leerling van de Daltonschool stellen vragen aan een oudere Oegstgeestenaar. | Foto Willemien Timmers

Oud en jong ontmoeten elkaar in Kasteel Endegeest

In een zeer gemoedelijke sfeer gingen op woensdag 19 april zo'n dertig ouderen (zeventig plus) en twee schoolklassen van de Daltonschool met elkaar in gesprek over 'de dingen des levens' in het kader van het project Wijze Schatten.

Initiatiefnemer Karin Kornelius: "Jongeren en ouderen kunnen veel van elkaar leren. Bovendien kunnen ze samen ervaren hoe fijn het is om de tijd te nemen voor een goed gesprek." Het project Wijze Schatten wordt gesteund door stichting Radius en gemeente Oegstgeest en werd in 2016 gestart op scholen in de gemeentes Leiden en Oegstgeest.


De kwieke senioren hadden er woensdag duidelijk zin in en de leerlingen van de Oegstgeester Daltonschool hadden zich door middel van vragen goed voorbereid. Voordat ze met elkaar in gesprek gingen, werden aan de groep voorwerpen van 'vroeger' getoond, om zo alvast het gesprek op gang te brengen. Een mattenklopper was voor de jeugd nog wel herkenbaar, maar een kolenkit of een petroleumstel werd minder snel benoemd. Natuurlijk zorgde de grijze 'T65', het oude PTT standaard-telefoontoestel, voor de nodige hilariteit.
De leerlingen van de Daltonschool ondervroegen daarna in tweetallen een oudere Oegstgeestenaar. Hierbij konden zij de 'kunst van het interviewen' een beetje onder de knie krijgen. "We hopen dat de schat aan wijsheid die ouderen met zich meedragen, en die is zeer waardevol, door de jongeren ontdekt worden. Vaak vinden ouderen het ook fijn om jongeren wat te leren en hebben ze meer tijd voor een goed gesprek dan jongere generaties," aldus Kornelius.

Geduldig beantwoordden de senioren de tien voorbereide vragen van de kinderen, die over allerlei onderwerpen gingen. Zo ging het over tijdsbesteding, maar ook over gezinssituaties en de politiek van Nederland. De kinderen zullen de deelnemende ouderen na afloop van het project een verslag sturen van het interview.

"We moeten zorgen dat ouderen zo lang mogelijk in beweging blijven, lichamelijk én mentaal, en zo lang mogelijk mee blijven doen. Daarnaast hebben veel jongeren in tijden van individualisering behoefte aan een coach," vertelde Karin Kornelius na afloop. "Het zou mooi zijn als ons project voor beide behoeften iets kon betekenden."

Door Willemien Timmers

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>