De straten in Poelgeest zijn niet berekend op zwaar bouwverkeer. | Foto Willemien Timmers
De straten in Poelgeest zijn niet berekend op zwaar bouwverkeer. | Foto Willemien Timmers

Deze week meer duidelijk over komend bouwverkeer in Poelgeest

Politiek

Komende weken gaat er begonnen worden met de bouw van De Kasteeltorens in de wijk Poelgeest. Omdat de bouwplaats middenin de wijk ligt (het is het laatste project dat in de nieuwbouwwijk voltooid moet worden) vrezen bewoners van Poelgeest dat het zware bouwverkeer de hele wijk door moet. Dit zou veel overlast geven, met name bij de school, en zou bovendien schade aan straten en huizen geven. Een aantal bewoners startte daarom de petitie 'geen bouwweg door Poelgeest'.

Door Willemien Timmers

Een alternatieve route lijkt niet echt voor handen, of bouwer en gemeente zouden een oude bouwweg weer in gebruik moeten nemen, die een kortere route naar de bouwplaats geeft. Dit lijkt niet logisch omdat de mensen die hier direct last van hebben, al eerder acht jaar langer dan afgesproken geluids- en trillingshinder moesten ondergaan van het vrachtverkeer op weg naar de te bouwen Clusiushof en Renbaan Noord.
Afgelopen donderdag vertelde wethouder Wendelien Tönjann dat ze uitgebreid gesproken had met de initiatiefnemers van de petitie. "Dat was een prettig gesprek."
Tönjann liet opnieuw aan de raad weten voor wat betreft het bouwverkeer van en naar de Kasteeltorens 'voor een enorme uitdaging te staan.' "De bouw zal hoe dan ook overlast geven voor de wijk. Daarom is het college bezig met verschillende alternatieven waarbij veiligheid voorop staat."
De wethouder stelde dat de aannemer verantwoordelijk is voor veilig bouwverkeer. "Met direct betrokkenen wordt over alternatieven gesproken. We zijn heel ver in deze gesprekken, maar ik kan de uitkomst hiervan helaas nog niet mededelen." Tevens gaf zij aan op de inloopavond van donderdag 15 december meer te kunnen vertellen.
"Eén ding is zeker: de oplossing wordt zo veilig mogelijk, maar het zal altijd ergens pijn doen."


Wendelien Tönjann betoogde dat zij de laatste maand al meer zaken betreffende dit bouwproces naar zich toe had getrokken dan strikt genomen nodig zou zijn. "Het bouwproces is expliciet als eerste de verantwoordelijkheid van de aannemer. Hij mag namelijk gewoon door de wijk rijden met vrachtwagens. Pas als wagens langer dan zestien meter zijn, zijn er vanuit de gemeente verkeerregelaars nodig, en hebben wij enige invloed. Vanaf 24 meter kunnen bepaalde draaien in de wijk in het geheel niet meer gemaakt worden. Dan moet de aannemer onze hulp vragen."
De wethouder liet de raad weten te hopen op de meest optimale oplossing. "Ik ben er dagelijks mee bezig; de situatie rond het komende bouwverkeer in Poelgeest heeft absoluut mijn prioriteit."

Uit de krant

Uit de krant