Logo oegstgeestercourant.nl
<p>Floortje Bol met haar FCO-trainers Kubilay Isik en Bram Veldman. | Foto Willemien Timmers</p>

Floortje Bol met haar FCO-trainers Kubilay Isik en Bram Veldman. | Foto Willemien Timmers

(Foto: Willemien Timmers)

Van FC Oegstgeest naar ADO: Floortje Bol is er klaar voor

  Sport

Waar het in het mannenvoetbal al geruime tijd heel normaal is om op jonge leeftijd gescout te worden door een grote club, begint deze trend in het vrouwenvoetbal ook voet aan de grond te krijgen. Met de overstap van Floortje Bol naar de vrouwentak van ADO Den Haag staat er wederom een talent van FC Oegstgeest in het middelpunt van de aandacht.

Floortje is afkomstig uit Leidschenveen, en begon op zesjarige leeftijd bij SV Leidschenveen met voetballen. Nadat ze op acht- en negenjarige leeftijd al met clinics van Ajax had meegedaan bleek al snel dat het niveau van haar club voor haar niet hoog genoeg was, en wilde ze graag hogerop voetballen.

“Via een meisje dat ook trainde bij de Ajax Clinics - Daniek - hoorde ik van UDO, waar een team in mijn leeftijd hoog speelde. Toen ben ik een keer mee gaan trainen, en eigenlijk was ik meteen enthousiast!” Floortje kwam terecht in het team dat onder leiding stond van Bram Veldman, het succesteam wat onder andere de titel ‘jeugdsportteam van het jaar’ in Oegstgeest won, en onlangs nog Sam Roovers verloor aan Feyenoord. Ze werd aanvoerder van het team (dat meeging in fusieclub FC Oegstgeest) dat op Floortje na verder geheel bestond uit jongens.

Kippenvel

Dat gegeven is al bijzonder genoeg. Veel clubs kiezen ervoor om de jeugdopleiding vooral op het eigen ‘eerste’ (mannenelftal) te richten, en hebben daarom geen meiden rondlopen bij de eerste jongens-jeugdteams. Bram Veldman: “Floortje is zo ontzettend goed. Het mooiste moment dat me nog altijd kippenvel geeft, is de wedstrijd tegen Feyenoord in Rotterdam met UDO-O11. Dat was het hoogste niveau wat dat team speelde, en Floortje stond in de basis. Aan het einde van de wedstrijd werd ze naar de kant gehaald, en applaudisseerde iedereen rondom het veld voor haar sterke spel. Prachtig!”

Huidig trainer Kubilay Isik is, samen met zijn collega Milan Krens, ook onder de indruk van haar talent: “Floortje heeft een enorme drive. Ze is elke dag bezig met voetballen. Zelfs als ze thuis is doet ze allerlei oefeningen in de tuin. Ook is ze voor haar veertien jaar al ontzettend ver in het nadenken over wat haar beter maakt. Zo zijn we afgelopen jaar veel bezig geweest om haar linkerbeen sterker te maken, omdat ze daar een completere voetbalster van wordt.”

Volwassen houding en inzet

De volwassen houding en inzet van Floortje worden op meerdere plaatsen gezien. Haar moeder Astrid Bol: “Ze heeft heel bewust gekozen voor een school met een topsportprogramma drie kwartier van huis (Segbroek College), in plaats van een leuke school om de hoek, waar ook haar zus zit. Ook heeft ze gekozen om nu naar ADO Den Haag te gaan om daar met andere talentvolle meiden in een jongenscompetitie te gaan starten en de jeugdopleiding te gaan volgen. De tijd leek haar nu rijp terwijl ze beseft dat de KNVB het liefste ziet dat meiden zo lang mogelijk in een jongensteam blijven spelen.” Voor Floortje, die al vroeg in de belangstelling stond van grote clubs, is de overstap naar ADO ‘een droom die uitkomt’. Ook voor haar vader, Carlo Bol: “Ik ben een groot ADO-supporter, dus als je dochter dan naar juist die club wil, gaat mijn groen-gele hart sneller kloppen.” Ook Astrid heeft een warme band met de club uit Den Haag, ze is er zelfs sinds dit jaar teammanager van de MO16 (en assistent teammanager van de vrouwentak / Vrouwen 1).

Trainer Kubilay verwoordt de drive van Floortje treffend: “Floortje reikt altijd naar een top. Eerst was die top goed voetballen bij FC Oegstgeest, dat is behaald. Toen werd haar top een overstap maken naar een professionele club, ook dat is gelukt. Zo stelt ze zich altijd een doel, en als dat behaald is, komt het volgende.”En wat is Floortjes uiteindelijke doel? “Graag wil ik bij de Oranje Leeuwinnen terecht komen, en het liefste speel ik later bij Arsenal. Maar nu eerst lekker voetballen bij ADO.”

(Arian van der Spek)

Meer berichten