Fiks promoveert naar hoofdklasse korfbal | Oegstgeester Courant
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225559&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo oegstgeestercourant.nl
Fiks 1 is kampioen en promoveert naar de hoofdklasse. | Foto: Esther Verhage
Fiks 1 is kampioen en promoveert naar de hoofdklasse. | Foto: Esther Verhage (Foto: Esther Verhage)

Fiks promoveert naar hoofdklasse korfbal

  Sport

De laatste seconden van de ontmoeting Unitas - Fiks tikken weg. De enorme supportersschare uit Oegstgeest raakt in euforie. Het staat 20-23 in het voordeel van Fiks. De scheidsrechter blaast de slotakkoorden. De ontlading bij de spelers is te zien op de foto's.

Twee volle bussen en talrijke auto's waren in colonne vertrokken naar Harderwijk om Fiks hartstochtelijk aan te moedigen om minimaal gelijk te spelen en zo promotie naar de hoofdklasse te bereiken. En ja, de opdracht is geslaagd. Het werd zelfs een overwinning. Een nieuwe mijlpaal in de 91-jarige geschiedenis van de vereniging is bereikt.

Het is nog maar acht jaar geleden dat Fiks de stap maakte naar de tweede klasse. Het is hard gegaan. Fiks promoveerde naar de eerste klasse en zette twee jaar geleden de stap naar de overgangsklasse. Nu het nieuwe hoogtepunt: kampioen en dus promotie naar de hoofdklasse. Hiermee zit Fiks vlak onder de ereklasse; de klasse waaruit de landskampioen voortkomt. Fiks behoort voor wat betreft de veldcompetitie tot de 28 beste verenigingen van de bestaande 495 clubs. Het is nu in de veldcompetitie de hoogst spelende vereniging van 071-gebied, meer nog: zelfs hoger dan welke Haagse vereniging ook.

Geloof in een stunt

Trainer Rick Nell vertelde voor aanvang van het seizoen, dat het zijn doel was om een eindklassering in het linkerrijtje te behalen. En nu de titel. Rick: "Ik beaam deze doelstelling, maar eerlijk gezegd sloot ik een stunt niet uit. Dit team heeft zoveel kwaliteiten, dat ik voor mezelf een kampioenschap niet voor onmogelijk hield", vertelde hij.

De eerste tekenen werden zichtbaar na afloop van de eerste helft van de veldcompetitie. Deze beëindigde Fiks als medekoploper. Na een misstap tegen Swift pakte Fiks voortvarend door. Stuntte tegen opponenten als Nieuwerkerk, SKF en nu Unitas. Tegenstanders die vooraf in de favorietenrol verkeerden. "Mijn team groeide gaandeweg in kwaliteit. Alle spelers toonden optimale inzet en ieder werkte voor elkaar. De scorende kwaliteiten van de dames werden goed onderkend en uitgespeeld. De heren verzetten uitstekend werk in de rebound en in de aangeefpositie", analyseerde de opgetogen trainer. "Bovenal is er een fantastische klik tussen mij en teamleider Nico van Welzen met het team. Een wezenlijke stimulans om tot prestaties als deze te kunnen komen."

Fiks pakt door

Na een snelle 0-2 voorsprong kwam Unitas terug in de wedstrijd. Er kwam een fase waarin Unitas optimaal profiteerde van de ruimte die de verdediging weggaf. De vraag of er onzekerheid bij de trainer ontstond bij een 8-5 achterstond, ontkende hij. "Ik weet dat mijn team dit seizoen enorme mentale veerkracht liet zien bij achterstanden. Het komt goed, dacht ik bij mezelf." Hij kreeg gelijk. Fiks zette een tandje bij en ging kansen afmaken.

Bij rust leek Fiks de wending in gang te hebben gezet (11-11). De formatie uit Oegstgeest nam na de pauze de controle over. Door de enorme sterke rebound van onder meer Kevin Vreeken en Dominic van Welzen zette Fiks aanvallend druk. Dames als Michelle Rozebroek werden in stelling gebracht en legden ieder viermaal succesvol aan. Dit gold ook voor Ilse Hazekamp (3). Daarnaast profiteerde Dominic van Welzen drie keer optimaal van korte kansen die ontstonden door zwak verdedigen. Roy Vreeken zette zijn verjaardag luister bij met vier treffers; Jan Anholts scoorde drie keer. Fiks pakte gaandeweg een marge van drie punten en verdedigde die ondanks tegentreffers van Unitas. Bij 16-20 begon het grote gebeuren echt allure te krijgen. Fantastische inzet en teamwork verhinderden de Harderwijkers om Fiks de illusie te ontnemen die na het slotsignaal realiteit werd. Eindstand 20-23: Kampioen!

Uitzinnig onthaal en feest

Het zat niemand verbazen dat deze mijlpaal groots werd gevierd. Bij aankomst van de bus met spelers hadden velen een grote erehaag gevormd om de gehele selectie groots te ontvangen (Fiks 2 was ook kampioen). De barbecue begon en een zanger/DJ ging optreden.

De toekomst

Nu de hoofdklasse. Rick Nell: "Ik weet dat ik een prima en hardwerkend team heb. Er zal inderdaad hard getraind moeten worden. Het wordt zonder meer een leerzaam jaar. Van belang is dat we gewoon veel plezier met elkaar zullen blijven hebben en ervan genieten dat we op dit hoge niveau mogen spelen", gaf hij tot slot aan.

(Wim van Tuijl)


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225559&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>