Logo oegstgeestercourant.nl
<p>Servicepunt71.&nbsp;</p>

Servicepunt71. 

(Foto: Chris de Waard)

Leiden krijgt de regie - Motie van treurnis over SP71 unaniem aangenomen

  Politiek

Het verdwijnen van Servicepunt71 heeft tot onrust geleid bij de gemeenteraadsleden. Wat tot nu toe in samenwerking werd gedaan met de gemeenten in de Leidse regio, wordt voortaan ondergebracht bij de gemeente Leiden. Hiermee verdwijnt de zeggenschap van Oegstgeest op allerlei belangrijke zaken. 

Door Joep Derksen

Servicepunt71 (SP71) verzorgt namelijk de bedrijfsvoering voor Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest en Zoeterwoude. Dan gaat het onder meer om ICT, informatievoorziening, salarisadministratie, financiën, inkoopmanagement en juridische zaken. De gemeente Oegstgeest lukt het niet meer om dit allemaal zelfstandig te doen. Maar meerdere gemeenten willen af van SP71 en dat is voor Oegstgeest een hard gelag.

Het leidde tijdens de gemeenteraadsvergadering van afgelopen donderdagavond zelfs tot een motie van afkeuring. In dit geval was het geen afkeuring richting wethouder Huizing, maar wel tegen de manier waarop het proces gelopen is. Al kreeg Huizing wel kritiek te horen. Zo gaf raadslid Elfred Bus (D66) aan, dat hij ‘al anderhalf jaar teleurgesteld is’. Hij vond dat de wethouder de raad niet voldoende op de hoogte heeft gehouden van de ontwikkelingen rondom SP71. Huizing liet echter weten dat hij de raad wel degelijk had geïnformeerd over de voortgang en wat er speelde.

Samenwerking

Maar de samenwerking tussen de gemeenten in de Leidse regio ten aanzien van SP71 verdwijnt definitief. De gemeente Leiden neemt het initiatief om alles in eigen beheer uit te voeren, waarbij de andere gemeenten de diensten van SP71 kunnen inkopen. De raad van Oegstgeest kon donderdag niet anders, dan in te stemmen met de voorbereidingen voor deze gang van zaken. Wel werden er enkele voorwaarden gesteld. Zo riepen meerdere partijen Huizing op om te blijven vechten voor de belangen van Oegstgeest, maar ook rekening te houden met de gevoelens van de andere partijen. “Ook een verstandshuwelijk wil je niet vechtend beginnen”, stelde CDA-raadslid Van der Hoeven.

Sven Spaargaren (VVD) ziet de bui echter al hangen. “Het is beter als je SP71 handhaaft; dan krijg je een betere machtsverdeling. Straks krijg je een Leiden die bepaalt, wat kun je daar nog tegen stellen?’’ Karin Rosdorff (Hart voor Oegstgeest) deelde deze vrees: “Leiden gaat straks alles bepalen. Dat is een dictaat van Leiden. Ik heb hier oprecht walging van.”

Wethouder Huizing begreep de gevoelens, maar hij riep de raadsleden op om realistisch te zijn aangaande de mogelijkheden. “Ik heb geprobeerd om de problemen binnen SP71 op te lossen. Dat is niet gelukt. De overgang naar gemeente Leiden is het beste alternatief.”

Meer berichten