Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

De poëzie van een enclave van Jan Paul Hinrichs herdrukt

Cultuur

Deze week verscheen een tweede, herziene en uitgebreide druk van het welbekende boekje De poëzie van een enclave waarin Oegstgeestenaar Jan Paul Hinrichs op zoek gaat naar sporen van ons dorp in de Nederlandse literatuur.

Het is een reis door het oeuvre van Jan Wolkers, F.B. Hotz, J.M.A. Biesheuvel, Frédéric Bastet, J. van Oudshoorn, Hella Haasse en talloze andere auteurs die iets hebben geschreven over Oegstgeest: ‘de literair wellicht meest tot de verbeelding sprekende vierkante kilometer van ons land’.

Nieuw materiaal

De eerste uitgave van het boekje verscheen in 2017. Sindsdien vond Jan Paul Hinrichs nieuw materiaal dat hij samenvatte in een uitgebreid nawoord bij de tweede druk. Ook werkte hij de tekst op allerlei punten bij. Hinrichs: "In drie jaar tijd verandert er verrassend veel in de openbare ruimte van een dorp. Het sportcomplex van ASC, waar Wolkers over schreef, is afgebroken en nu een bouwplaats voor een nieuwe wijk. De bomen van de Endegeesterlaan zijn gekapt. Zelfs zijn er grote bomen in het Endegeesterbos gekapt, alhoewel ik in 2017 nog de verwachting uitsprak dat dat wel nooit zou gebeuren, omdat ze ook de houtkap in de oorlog hadden overleefd.

Er is een muurgedicht gekomen tegenover het geboortehuis van Wolkers. De muurtegel van Frits en Atie Hotz in het witte huis van hun grootouders aan de Geversstraat is weer zichtbaar. De buitenkast met kinderlaarsjes staat er niet meer voor, waarschijnlijk omdat de kinderen gegroeid zijn. Al dit soort dingen heb ik verwerkt, zodat het boekje helemaal actueel is".

De nieuwe uitgave is verkrijgbaar in de boekhandel (Uitgeverij De Wilde Tomaat, € 13,95).

poëzie van een enclave

Uit de krant

Uit de krant