Hans Ulrich vertelt over zijn jeugd. | Foto Willemien Timmers
Hans Ulrich vertelt over zijn jeugd. | Foto Willemien Timmers

Hans Ulrich presenteert zijn nieuwe boek: 'De vader die terugkwam'

Cultuur

Oegstgeestenaar Hans Ulrich, die in 1939 in Hengelo werd geboren, is de geschiedenisleraar geweest van velen die het Stedelijk Gymnasium in Leiden bezochten. Hij studeerde ooit Nederlands én Geschiedenis, en beide vakken blijft hij met grote bezieling trouw.

Vorige week woensdag, 26 april, presenteerde Ulrich zijn nieuwste boek De vader die terugkwam in de Rijnlandse Boekhandel. De gehele winkel zat en stond vol met bekenden en belangstellenden.

Gerton van Boom van uitgeverij Verbum, die eigenlijk alleen boeken over de Holocaust uitgeeft, beschreef op humoristische wijze het proces van het tot stand komen van het boek. Hierna stelde Gijsbert van Es Hans Ulrich tal van vragen ove de achtergrond van 'De vader die terugkwam'. Vervolgens konden belangstellenden onder het genot van een hapje en een drankje de schrijver groeten en zijn nieuwste boek aanschaffen.

Ulrich schreef verschillende geschiedenisboeken, jeugdromans (Paolo, Leonard Da Vinci's leerling en De nieuwe wereld van William Tinker) en het sprookje Koning Vladimir. Voor Uitgeverij Verbum schreef hij eerder Wie was Anne Frank?.

In het zeer boeiend geschreven De vader die terugkwam verbindt Hans Ulrich zijn Twents-Oostenrijkse familiegeschiedenis met de bloedige wereldgeschiedenis van de twintigste eeuw.

Op zevenjarige leeftijd komt de Weense vader van Hans Ulrich aan in Hengelo, eerst tijdelijk om op krachten te komen, maar later wordt hij geadopteerd. Hij zal niet meer uit Hengelo vertrekken. In de Tweede Wereldoorlog moet hij onderduiken om aan de Duitse dienstplicht te ontkomen. Op het jonge leven van Hans Ulrich heeft dit allemaal grote indruk gemaakt. Maar de vader kwam terug uit de onderduik!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant