Afbeelding
Foto: Wim de Winter / Willemien Timmers

Pluimen van Oegstgeest voor toppers Tessa, Huub en Fabian

Algemeen

Afgelopen zaterdag en maandag reikte wethouder Tim van Tongeren namens het gemeentebestuur driemaal de ‘Pluim van Oegstgeest’ uit. Deze jaarlijkse prijs is in het leven geroepen om jonge Oegstgeestenaren te belonen die zich inspannen voor allerlei goede zaken in de samenleving.

Door Carina Kralt-Bos

Tessa Vlasblom (18), Huub Kelder (16) en Fabian de Koning (15) zijn dit jaar in de prijzen of beter gezegd pluimen gevallen. “Als gemeente zijn we ontzettend blij en dankbaar dat deze jongeren zoveel doen voor de Oegstgeester jeugd”, aldus een trotse wethouder die ze uitvoerig in het zonnetje zette en ze de officiële oorkonde overhandigde. 

Tessa

Deze zaterdag zou een normale zaterdag worden voor Tessa Vlasblom, zwemtrainster bij Vivax. In alle vroegte meldde ze zich bij zwembad Poelmeer. Net op het moment dat ze met haar tweede les wilde beginnen, werd ze onverwacht ‘overvallen’ door wethouder Tim van Tongeren. Even dacht ze nog dat hij op de verkeerde plek stond maar toen ook een delegatie van het bestuur, haar ouders en broertje zich lieten zien, kreeg Tessa door dat het allemaal om haar draaide. Wethouder Tim van Tongeren vatte samen wat deze jonge Oegstgeestse al gedaan heeft op vrijwilligersvlak en nog steeds doet. Tessa ging als 11-jarige al haar oma helpen, die als vrijwilliger voor de SOEK werkte. Dat was de opmaat naar meer vrijwilligerswerk, niet alleen voor Vivax. Zo helpt ze ook mee met de avondvierdaagse, Koningsdag, Hut’16 en het kindertheater voor buurtvereniging Haaswijk. Kortom een duizendpoot. En Tessa zelf? Die bleef er nogal nuchter onder. “Ik vind het gewoon leuk om te doen”, waren haar eerste woorden na het ontvangen van de pluim.

‘Het is belangrijk om jonge vrijwilligers te waarderen’

“Het is enorm gaaf om te zien dat onze vrijwilligers dit uit liefde voor de club en de zwemsport doen. We zien aan alles dat Tessa gedreven is en heel veel passie heeft. Ze is niet iemand die met harde stem de zwemlessen vormgeeft. Haar kracht schuilt in de rust die ze uitstraalt. En deze rust zorgt ervoor dat de kinderen haar vertrouwen en dat is heel belangrijk voor zwemles”, aldus Vivax voorzitter Krista Veldhuyzen. Bestuurslid Chris Jordaans vult aan: “Onze vereniging draait volledig op vrijwilligers, dat vergeten mensen weleens. 

Het werven van vrijwilligers is nog niet zo eenvoudig, zeker bij ons niet. Wij kunnen niet elke ouder vragen om langs het zwembad te staan. Al onze vrijwilligers moeten gediplomeerd zijn.”

Fabian en Huub

Huub Kelder en Fabian de Koning werden afgelopen maandag door de jeugdcommissie van VCO naar sporthal de Cuyl gelokt. Daar zou een belangrijke bespreking plaatsvinden. Eenmaal ter plaatse zat de kantine vol met jeugdspelers, bestuursleden en familie. Nog steeds hadden Huub en Fabian niet echt door wat er ging gebeuren. Pas toen wethouder Tim van Tongeren ten tonele verscheen en het woord tot hen richtte, ging er iets bij de jongens dagen.

Huub en Fabian zijn sinds 2023 de trainers van het meisjesjeugdteam MC1 van VCO. Ze zitten allebei al jaren op volleybal en zijn assistent-trainer bij de mini’s geweest. Afgelopen zomer besloten ze de stap naar hoofdtrainer te maken. “Het leukste is als jeugdspelers van ons trainer willen worden. Huub was een vaste assistent-trainer bij de mini’s. Door zijn uitstekende techniek kon hij de kinderen vaak voordoen hoe je ballen bovenhands moet spelen en ook zijn enthousiasme werkte aanstekelijk op de groep”, aldus Hylke Hoekstra die de jongens en andere jeugdspelers de basisbeginselen van het trainerschap leerde.

Iedere week staan de jongens vol enthousiasme klaar met een goed voorbereide training en coachen ze het team bij de wedstrijden. Beide zijn een enorme bron van plezier en stimulans voor de kinderen om lekker te sporten met elkaar. De ouders zien dat Huub en Fabian ook een opvoedrol hebben door de speelsters te leren om alle spullen goed op te ruimen na de training of wedstrijd en om netjes met de spullen om te gaan.

“Heel mooi om te zien hoe VCO een club is voor en met elkaar, waarbij niet alleen senioren en ouders bijdragen maar ook de jeugd zelf een essentieel onderdeel is van volleybal en het creëren van een clubgevoel. Van een Huub en Fabian zou je een vereniging vol willen hebben”, vertelt voorzitter van VCO Louise van Meeteren enthousiast. Na afloop konden de jongens nog niet bevatten wat er zojuist was gebeurd. Op de vraag wat er door ze heen ging gaven Huub en Fabian, net als Tessa, een simpel antwoord: “We geven gewoon training.”

Voorbeeld

Zo gewoon is dat dus niet. Ook bij VCO is het nog niet zo eenvoudig om aan trainers te komen. De wethouder is zich daar van bewust: “Het is daarom des te belangrijker om de jonge vrijwilligers te waarderen en dat doen we middels deze prijs. Vrijwilligerswerk levert veel op, niet alleen voor de clubs maar ook voor de vrijwilligers zelf. Deze jongeren zijn in ieder geval een voorbeeld voor alle jongeren in Oegstgeest.”

Tessa Vlasblom werd in Poelmeer in het zonnetje gezet. | Foto Wim de Winter
De verraste Huub en Fabian naast de wethouder. | Foto Willemien Timmers
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant