Beheerder Peter de Mol bij de nieuwe urnengraven. | Foto Willemien Timmers
Beheerder Peter de Mol bij de nieuwe urnengraven. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Een graf voor de eeuwigheid bij het Groene Kerkje

Algemeen

De Stichting Begraafplaats Groene Kerk gaat graven voor onbepaalde tijd uitgeven. Voorzitter Rien van Elsacker is blij dat de begraafplaats deze mogelijkheid nu ook kan bieden aan families die daar behoefte aan hebben.

‘We willen als begraafplaats alle mogelijkheden bieden’

Door Willemien Timmers

Het idee om ook in Oegstgeest graven voor onbepaalde tijd uit te geven, ontstond in coronatijd. “Bij bijvoorbeeld moslims, die relatief vaak een graf in het buitenland kopen, is er behoefte aan graven die niet na bijvoorbeeld tien of twintig jaar ‘geruimd’ of verlengd moeten worden. Zij willen de garantie op eeuwigdurende grafrust. Omdat er niet gevlogen kon worden door corona, werd er een beroep op veel begraafplaatsen gedaan om aan deze wens te voldoen.” 

Sinds 1993 is de maximale graftermijn twintig jaar, waarna er eventueel voor tien of meer jaren verlengd kan worden. “Graftermijnen voor bepaalde tijd waren fijn voor onze oude begraafplaats, want zo kwamen er weer plekken vrij die hoognodig waren. Nu we behoorlijk wat ruimte hebben in het nieuwe deel van onze begraafplaats, is de druk veel minder geworden, en kunnen we dus zelfs zowel op het oude als op het nieuwe deel graven voor onbepaalde tijd aanbieden.”

Kiest men hiervoor, dan blijft het grafrecht onbeperkt in stand. Wel betaalt de familie jaarlijks een bijdrage voor het algemeen onderhoud van de begraafplaats. Als deze bijdrage (ook na het sturen van herinneringen) niet meer wordt voldaan, dan vervalt het grafrecht, maar dat gebeurt niet zomaar. 

Een graf voor onbepaalde tijd is ongeveer tweeëneenhalf maal zo duur als een graftermijn voor twintig jaar.

Mogelijkheden

“We willen een begraafplaats zijn waar alle mogelijkheden aanwezig zijn”, benadrukt van Elsacker. En ook uit een gesprek met begraafplaatsbeheerder Peter de Mol blijkt dat er heel veel mogelijk is, en constant wordt meegedacht met nabestaanden en bezoekers. “Er kan bijvoorbeeld ook een urn worden bijgezet in een graf. Dat vinden veel familieleden fijn om te weten.”

Als laatste noemt De Mol dat er twintig nieuwe urnengraven zijn gecreëerd op de oude begraafplaats. Ook deze graven kunnen voor onbepaalde tijd worden uitgegeven.

Voor meer informatie: www.begraafplaats-groenekerk.nl

Uit de krant

Uit de krant