Logo oegstgeestercourant.nl
Foto: A. Schreutelkamp

Bram Soentjens; een bevlogen dirigent

In de serie van kennismaking van gebruikers van het Dorpscentrum staat deze keer Bram Soentjens centraal. Hij is dirigent van het BplusC Kinderorkest in Oegstgeest. BplusC staat voor Bibliotheek en Centrum voor kunst en cultuur. 

Door Wim van Tuijl

Bram is sinds 5 jaar dirigent van het orkest (leeftijd tussen de 7 en 12 jaar) waarin kinderen op een orkestinstrument spelen. “Hieronder vallen strijkinstrumenten, houten en koperen blaasinstrumenten, piano en slagwerk”, verduidelijkt Bram. “Het orkest speelt klassieke maar ook filmmuziek. De laatste tijd zijn we, in samenwerking met de popafdeling van onze muziekschool, ook popmuziek aan het beoefenen. Het instrumentarium is daarbij uitgebreid met gitaren, een drumstel en er is een zangeres”, vertelt hij. Het orkest bestaat uit ruim 20 muzikantjes. Bram legt uit dat de kinderen na hun twaalfde doorstromen naar het Jeugd Symfonieorkest Rijnstreek (JSR).

Perfecte locatie

Tot twee jaar geleden waren de repetities in basisschool De Kring. Het aantal leden groeide, waardoor de ruimte aldaar te krap werd. “We konden terecht in het Dorpscentrum. Een perfecte locatie”, stelt Bram. “Tijdens de verbouwing ben ik betrokken geweest bij het optimaliseren van de akoestiek in de grote zaal; voor het orkest een flinke meerwaarde. Voordeel van het Dorpscentrum is de ligging in het hart van het dorp. Bovendien vervult het Dorpscentrum in veel opzichten een grote sociale functie. Ons orkest is beter zichtbaar geworden voor de bevolking van Oegstgeest. Het resulteerde zelfs in aanvragen voor optredens en concerten”, somt Bram als voordelen op. Voorbeelden: Muzikale omlijsting van het kerstdiner in 2019, dat gehouden werd in het kader van “Een tegen Eenzaamheid”. Tijdens de coronaperiode heeft het orkest in samenwerking met Sietske Steenbergen (Sociaal Makelaar Oegstgeest) een “Serenade Parade” georganiseerd en is langs de verzorgingshuizen in Oegstgeest getoerd om in die moeilijke periode bewoners en verpleging muzikaal een hart onder de riem te steken. “Representatieve voorbeelden waarbij het Dorpscentrum een nadrukkelijke rol speelt in vraag en aanbod en de verschillende partijen met elkaar verenigd”, benadrukt Bram.
Bram is ook in een ander opzicht tevreden over het Dorpscentrum. “Ik heb een uitstekende relatie met beheerder Ruud Brouwer en bestuursvoorzitter Joop Verdonk. Bovendien is de samenwerking met alle vrijwilligers eveneens prima. Naar het Dorpscentrum gaan voelt als thuiskomen, er staat altijd een bakkie klaar en in de pauze krijgen de kinderen limonade”, verwoordt hij. Bram is ook te spreken dat beschikt kan worden over faciliteiten in het Dorpscentrum, zoals de aanwezigheid van apparatuur en instrumentarium, zoals bijvoorbeeld de zanginstallatie en piano. In de pauze kunnen de kinderen fijn buitenspelen in de binnentuin. “Kortom, ik kan me geen betere plek wensen voor het houden van repetities voor mijn orkest”, besluit hij.

Geïnteresseerd?

Tot slot geeft Bram aan dat belangstellenden van harte welkom zijn om vrijblijvend te komen kijken. De repetities vinden plaats op woensdagmiddag van 16.00 tot 17.30 uur. Voor nadere informatie: email naar b.soentjens@bplusc.nl.

Meer berichten