Ridder Joop Verdonk krijgt de versierselen virtueel 'opgespeld' voor al zijn inzet. |
Ridder Joop Verdonk krijgt de versierselen virtueel 'opgespeld' voor al zijn inzet. | Foto: Willemien Timmers

Zes Koninklijke Onderscheidingen in Oegstgeest

Algemeen

In een zeer stille raadszaal van het Oegstgeester gemeentehuis aan de Rhijngeesterstraatweg werden op vrijdagmorgen 24 april zes Oegstgeestenaren via beeldbellen door burgemeester Emile Jaensch verrast met een Koninklijke onderscheiding.

Lucia Marthas (eigenlijke naam Lucia Mackenzie-van Bruggen) werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Joop Verdonk (foto) en Rianne Meester werden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Leo den Hollander, Truus de Haas en Ron de Roode werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.


Zes Koninklijke Onderscheidingen

Op vrijdag 24 april vond op het gemeentehuis van Oegstgeest een historische gebeurtenis plaats. In een lege raadszaal werden voor het eerst, en hopelijk voor het laatst, de Koninklijke Onderscheidingen via beeldbellen uitgereikt.

De leegte in de op andere jaren tot de laatste stoel gevulde zaal, was ‘oorverdovend’. Geen opgetogen familieleden, verbaasde gezichten en rondrennende kleinkinderen, maar enkel burgemeester Emile Jaensch en een fotograaf om vast te leggen hoe de burgervader vanaf tien voor tien persoonlijk inbelde bij alle gedecoreerden om hen het heuglijke nieuws mee te delen.

Als eerste belde Emile Jaensch Lucia Mackenzie-van Bruggen, beter bekend als Lucia Marthas, die op weg was naar een vergadering in haar Amsterdamse dansschool. Verbaasd zette zij haar auto aan de kant toen ze begreep dat de burgemeester van Oegstgeest belde. “Oké, vertel!”, liet zij de burgervader weten, terwijl ze geen idee had dat ze in enige minuten benoemd zou worden tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Op een Instagram-filmpje is te zien hoe zij na afloop naar eigen zeggen ‘helemaal flabbergasted’ is. Zo’n hoge onderscheiding ontvang je dan ook normaal gesproken niet op een normale werkdag ‘live’ in je eigen auto.

Lucia Marthas werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau voor haar buitengewone bijdrage aan de ontwikkeling van de dans in Nederland, en dan met name op het terrein van de dansensembles. Zij had altijd speciale aandacht voor kansarme jongeren en kinderen en bood hen de mogelijkheid om een carrière in de kunsten op te bouwen. “Uw enorme vrijwillige inzet en uw bijzondere kennis spreken velen tot de verbeelding”, liet Jaensch aan haar weten. Het was geen enkele moeite aanbevelingen te ontvangen voor een Koninklijke Onderscheiding voor Marthas. “Joop van den Ende schrijft dat u Nederland hebt verrijkt met een gedegen kunstopleiding.”

Om tien uur belde Emile Jaensch met Joop Verdonk, die al keurig klaar zat voor een zakelijk gesprek. Groot was zijn verbazing dan ook om geen zakenrelatie, maar vlaggen en een burgemeester te zien.

‘Karaktervol en met een voorbeeldig plichtsbesef’ noemde Jaensch Verdonk. “Ik krijg er een brok van in mijn keel”, sprak de laatste. Joop Verdonk werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn vele nevenactiviteiten. Hij heeft tijdens zijn tijd bij het Korps Mariniers veel werk verzet, en speelde binnen zijn eigen European Security Academy een grote rol bij de ontwikkeling van opleidingen op het gebied van veiligheid. In Oegstgeest was Joop Verdonk gemeenteraadslid, vrijwilliger bij de Oegstgeester Golfclub, voorzitter van Rotary Oegstgeest, medeoprichter van de Oegstgeester fotoclub en was hij veertien jaar voorzitter van de Oegstgeester Oranjevereniging.

Ook Leo den Hollander wist van niets toen zijn vrouw met de laptop open de studeerkamer binnenstapte. Hij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn langdurige vrijwilligerswerk in het dorp. “Ruim vier decennia ben je al actief voor voetbalvereniging UDO, later FC Oegstgeest, waarvan veertien jaar bestuurslid.” Binnen de voetbalclub is hij scheidsrechter, beheert hij trainings-en wedstrijdmaterialen, is hij betrokken bij de ophaaldienst van oud papier en bij de kookclub tijdens het jeugdkamp. Ook is hij al vanaf 2005 vrijwilliger voor de Oranjevereniging.

Ook Truus de Haas, vanaf 1965 al onbezoldigd werkzaam als vrijwilliger voor de Ajax Sportman Combinatie, werd Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Ze draait daar bardiensten, maakt schoon, wast tenues en verzorgt kleine reparaties. Ook beheert zij de prijzenkast.

In de tuin bij haar dochter werd zij ‘overvallen’ door het belletje van Emile Jaensch. “U was al vrijwilliger voordat ik geboren werd”, sprak de burgemeester. “Ik sta hier met mijn ambtsketen om namens de Koning. Begint u al iets te dagen?” Dat was in eerste instantie niet het geval, maar toen de medaille in beeld kwam, begreep zij meer. “U bent een beetje de moeder van ASC”, sprak Jaensch. “U bent altijd overal, maar nu even niet.”

Truus de Haas was ook dertig jaar lang penningmeester van de vrouwenbeweging Dames Kontakt Oegstgeest. Ook is zij vrijwilliger in de Willibrordkerk, en begeleidt zij bewoners van Van Wijckerslooth en Rustenborch naar de kerkdiensten.

“Had jij dit versiert dan?” hoorde de burgemeester Truus nog net aan haar dochter vragen voordat de verbinding verbroken werd.

Bijzonder was het telefoongesprek met Rianne Meester, die benoemd werd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Afgelopen december ontving zij ook de erepenning van de gemeente Oegstgeest. Deze twee trajecten liepen los van elkaar.

Rianne Meester liet weten ‘perplex’ te staan toen de burgemeester haar belde. Twee maanden geleden overleed haar man Gerrit, en het toeval wilde dat zij juist, samen met haar kinderen, vorige week bezig was geweest met het verzendklaar maken van de Koninklijke Onderscheiding die haar man ooit ontving. “We hebben de onderscheiding op de foto gezet, maar ik heb toch besloten de medaille voorlopig (met een borg) nog even in huis te houden. Dat is een optie die ‘De Kanselarij’ biedt. Bijzonder dat er juist nu weer een nieuwe onderscheiding in huis komt, en dat dit in deze dagen zo samen speelt”, sprak ze geëmotioneerd. “Ik realiseer me dat Gerrit zeer wordt gemist bij deze bijzondere gelegenheid”, sprak de burgemeester. ‘Dit is een kort gesprek. Veel te kort om al jouw verdiensten in de afgelopen ruim vijf decennia te benoemen.”

Rianne Meester bekleedde veel bestuursfuncties en verricht al sinds eind jaren zestig vrijwilligerswerk. In 1968 startte zij als vrijwilliger bij de Wageningse Vrouwelijke Studenten Vereniging. Zij was daar een jaar praeses. Vanaf 1970 tot 2018 was zij vrijwilliger bij de Koninklijke Nederlandse Roeibond. In Oegstgeest was Rianne Meester vanaf 1990 actief bij ASC bij het jeugdvoetbal. Zij was medeoprichter van het MEC in 2005. Ook was zij lid en vicevoorzitter van de Raad van Commissarissen van de Woonstichting Buitenlust. Verder is zij vanaf 2012 vrijwilliger bij het Platform Duurzaam Oegstgeest en is zij vanaf die tijd ook voorzitter van de Vereniging Oud Oegstgeest.

Als laatste belde Emile Jaensch Ron de Roode, die bijna te vroeg wist dat er die ochtend iets bijzonders stond te gebeuren. “Ik had een taart besteld, en die kwam om half tien al”, liet zijn vrouw weten voordat ze Ron opzocht in huis. Geheel verrast hoorde hij de burgemeester via beeldverbinding aan.

“Je zet je al sinds 2003 in voor Vv UDO en later FC Oegstgeest. Je bent onder meer voorzitter van het jeugdbestuur en draagt zorg voor de teamindeling. Daarnaast maakt je ook schema’s en roosters voor trainingen, bardiensten en de oud papierinzameling.”

Ook binnen de Oranjevereniging waarbij hij vanaf 2003 actief is, kunnen ze altijd een beroep op hem doen. “Je hebt je geruime tijd ingespannen ten bate van de Oegstgeester samenleving. Daarom is het mij een genoegen om je mee te delen dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd om je te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.”

Lucia Martens Mackenzie-van Bruggen.
Joop Verdonk
Joop Verdonk
Joop Verdonk
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant