Alle Derja-scouts helpen komende zaterdag mee in het pop-up-pannenkoekenrestaurant. | Foto Willemien Timmers
Alle Derja-scouts helpen komende zaterdag mee in het pop-up-pannenkoekenrestaurant. | Foto Willemien Timmers

Zaterdag 22 september: Pannenkoekenactie scoutingverenigingen

Algemeen

Scouting Shawano's, Scouting Sagara Satrya's en Scouting Derja houden komende zaterdag, 22 september, voor de vijftigste maal hun pannenkoekenactie.

Van 11.00 tot 17.30 uur is er bij Winkelcentrum Lange Voort een gezellig terras en een grote restaurant-tent te vinden waarin door de scouts de heerlijke pannenkoeken worden gebakken en geserveerd.
Scout in hart en nieren Ruud Moojen is al even bezig om ook deze jubileumeditie tot een succes te maken. Hij legt uit dat de actie belangrijk is voor de scoutingverenigingen. "We ontvangen geen subsidie meer, en doen er alles aan om de contributie zo laag mogelijk te houden. Daarnaast heeft elke vereniging allerlei kosten aan bijvoorbeeld onderhoud of nieuwbouw." Lachend legt hij uit dat ook scoutinggroepen met hun tijd meegaan. "Nee, wij gaan niet survivallen in de kou als de verwarming kapot is." Tijdens een rondleiding door 'zijn' Derja-clubgebouw op de Voscuyl wordt duidelijk dat de club toe is aan een nieuw onderkomen. "Daarom is al het geld welkom. In 2010 kochten we dit oude schoolgebouw aan. Inmiddels zijn we echt toe aan nieuwbouw."

Om voor alle verenigingen de opbrengst zo hoog mogelijk uit te laten vallen, halen de scouts deze jubileumeditie van de pannenkoekenactie alles uit de kast. "Ik heb onder andere dertig liter ei, honderd kilo meel en vijftien kilo boter gekocht. Oh, en ook nieuwe borden. We zijn er echt helemaal klaar voor." Bezoekers kunnen zich zaterdag laten verrassen met de heerlijkste pannenkoeken. "We hebben inderdaad een speciale kaart deze keer. Naast pannenkoeken met kaas of spek, kun je deze keer ook een pannenkoek met warme kersen en ijs bestellen. Ook hebben we slush puppies en softijs. Het wordt echt heel erg feestelijk."
Wie trek heeft in een pannenkoek, is niet duur uit. Voor 2,50 heb je al een naturel variant, en voor een euro bestel je een frisje of kopje koffie en voor hetzelfde bedrag later ook een ijsje bij.
"De hele dag zijn ruim 150 vrijwilligers hard aan het werk: pannenkoeken bakken, serveren en natuurlijk ook afwassen", zegt Moojen. "Prachtig om te zien hoe de drie verschillende scoutinggroepen zich samen inzetten voor een mooie actie, waarmee ze geld inzamelen voor het goede doel."
Bezoekers kunnen dit jaar overigens voor het eerst pinnen in het pop-up restaurant.

Komende vrijdag al duikt Ruud Moojen met een aantal vrijwilligers de keuken in. "We maken het beslag al klaar in hele grote pannen. Die mogen dan bij de Jumbo in de koelcel staan, zodat wij dan enkel met kleine emmers hoeven sjouwen, en het beslag altijd vers is."
Heel Oegstgeest is komende zaterdag welkom aan de Lange Voort. En als men geen tijd heeft om ter plekke van de pannenkoeken te genieten, kan men ze ook mee naar huis nemen.
De hele dag kunnen kinderen zich vermaken in de scouting-speeltuin in het Irispark.

(Willemien Timmers)

Uit de krant

Uit de krant