Logo oegstgeestercourant.nl
<p>Anika Remerij voelt zich op haar plek op de Kannerschool. |&nbsp;</p>

Anika Remerij voelt zich op haar plek op de Kannerschool. | 

(Foto: Willemien Timmers)

‘Onaangepast? Iemand met autisme past zich constant aan’

  Onderwijs

Autismeweek van zaterdag 27 maart tot en met zondag 4 april

De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) organiseert jaarlijks de Autismeweek rond de Wereld Autismedag van 2 april. Dit jaar is dat van zaterdag 27 maart tot en met zondag 4 april. Logisch dat de Prof. Dr. Leo Kannerschool voor kinderen met een autismespectrumstoornis deze week aangrijpt om meer begrip te vragen voor mensen met autisme, maar ook om hun leerlingen mee te laten doen in het thema ‘Bewegen’.

Directeur Anika Remerij staat sinds enkele maanden aan het roer van de school voor voortgezet speciaal onderwijs aan de Hazenboslaan, en heeft duidelijk haar plek gevonden. “Het is belangrijk dat we als school, ouders en omgeving altijd blijven kijken wat we voor iemand met autisme kunnen betekenen. Als puntje bij paaltje komt zijn we allemaal een mens die zijn of haar plek zoekt binnen de maatschappij.”

Aanpassen

Remerij stelt dat het goed is om deze week aan te grijpen om stil te staan bij autisme en zo het begrip voor elkaar te doen groeien. “Vaak ergert men zich aan mensen of kinderen met autisme omdat men denkt dat zij zich niet aan willen passen. In gesprekken voel je soms die irritatie: ‘Hij moet niet zo moeilijk doen, en zonder gedoe meegaan naar de verjaardag van Oma’ bijvoorbeeld. En dat terwijl men niet beseft dat iemand met autisme zich de hele dag al aan het aanpassen is. Terwijl de hele wereld denkt ‘waarom doe je niet gewoon mee’, zijn zij continu bezig met het begrijpen van de sociaal-emotionele context waarin ze zich bevinden, en daar juist op te reageren. Dat is heel vermoeiend.”

Ze legt uit dat de school zoveel mogelijk ondersteuning geeft, en leerlingen helpt om in hun kwetsbaarheid een balans te vinden tussen hun eigen wereld en dat wat de maatschappij van hen vraagt. “Daarnaast is het voor de mensen in de omgeving van de leerlingen belangrijk om zich te verdiepen in autisme, om zo nog beter om de leerling heen te kunnen staan. Hoe meer begrip er is, hoe beter we kunnen helpen.”

Onderzoek

Deze week volgen de medewerkers van de Leo Kannerschool extra webinars en kijken ze naar de bekroonde animatiefilm ‘Mind my mind’, over een jonge man met het Asperger-syndroom. “We doen er binnen de Leo Kanner Onderwijsgroep alles aan om autisme nog beter te begrijpen. Daarom zijn er ook promotieplaatsen gecreëerd voor twee van onze collega’s om op de VU en binnen de Leidse Universiteit onderzoek te doen naar autisme.”

Beweging

Binnen de school wordt er ook aan de Autismeweek aandacht gegeven door extra te bewegen. “We wandelen sowieso al veel, en hebben gelukkig een lokaal met sporttoestellen, maar deze week zorgen we voor extra activiteiten zoals een silent disco. En ik denk dat er ook een paar extra lange wandelingen op het programma staan.”

Meer weten over autisme of de autismeweek? Kijk op www.autisme.nl of op www.autismefonds.nl/autismeweek.

(Willemien Timmers)

Meer berichten