Bert Jan Smallenbroek heeft acht jaar deel uitgemaakt van de regionale Rekenkamercommissie.
Bert Jan Smallenbroek heeft acht jaar deel uitgemaakt van de regionale Rekenkamercommissie. Foto: Willemien Timmers

Bert Jan Smallenbroek neemt afscheid van Rekenkamercommissie

Human Interest Politiek

Twee maal vier jaar heeft Bert Jan Smallenbroek zich ingezet voor de Rekenkamercommissie Wassenaar, Voorschoten, Oegstgeest en Leidschendam-Voorburg. Deze commissie controleert de vier gemeenteraden, en helpt hen ook pragmatisch de doelen die zij zich gesteld hebben te behalen, en de nota's die geschreven zijn door de ambtenaren goed in de praktijk toe te passen.

Smallenbroek legt uit dat de Rekenkamercommissie in dienst staat van de raadsleden. "Wij willen hen helpen om met hun besluiten en werkwijze een maximale impact te hebben. In sommige andere gemeenten handelt zo'n commissie soms als 'afrekenkamer', maar in de acht jaar dat ik actief was, wilden we juist ook, naast het onderzoeken van de doelmatigheid en doeltreffendheid van de gemeenteraden, opbouwend zijn en dingen oppakken waar zij niet aan toe komen. Zo hebben wij onderzoek laten doen naar de lokale uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). Dat heeft veel inzichten gegeven."

In 2011, een jaar nadat hij was gestopt als CDA-raadslid in de Oegstgeester raad (wat hij ook acht jaar met veel toewijding had gedaan), trad Smallenbroek toe tot de regionale Rekenkamercommissie. "Burgemeester Els Timmers vertelde mij over de vacature bij de commissie omdat een andere Oegstgeesternaar, Kees Oudendijk, stopte. Zo ben ik er eigenlijk als vanzelf ingerold, en ik heb het met veel plezier gedaan!" Het is overigens redelijk uniek dat een lid van de Rekenkamercommissie daadwerkelijk de tweemaal vier jaar helemaal vol maakt.

Afkicken

"Na acht jaar gemeenteraad Oegstgeest was de Rekenkamercommissie voor mij eigenlijk een plek om af te kicken van de lokale politiek. Je staat toch wat verder af van wat er plaatselijk gebeurt, maar bent wel erg betrokken."
Voor Smallenbroek was het een voordeel dat hij wist wat het was om raadslid te zijn. "Dan weet je ook waar behoefte aan is. Je kunt wel als commissie telkens onderzoek laten doen naar wat er allemaal fout is gegaan en wie zijn schuld dat was, maar beter is het om ook preventief, kaderstellend bezig te zijn."
Het onderzoek naar het functioneren van Servicepunt071 is de Oegstgeestenaar het meest is bijgebleven. "Jarenlang waren er in de Oegstgeester gemeenteraad discussies over het functioneren van dit servicepunt van Leiden, Leiderdorp, Zoeterwoude en Oegstgeest, en iedereen had er zijn mening over. Toen hebben wij besloten onderzoek naar hun functioneren te doen. Daaruit bleek dat Servicepunt071 redelijk goed functioneerde. Vanaf toen zijn de discussies in de raden gestopt, en is de rust weergekeerd. Dat is heel waardevol."

Licht aan

Voor een buitenstaander is het evenwel moeilijk de taak van de Rekenkamercommissie goed in te schatten. Zijn zij docent, vader, adviseur of een luis in de pels? "Iemand heeft eens gezegd dat een Rekenkamercommissie toch het meest lijkt op een vader die tijdens een feestje ineens het licht aan doet. Die controlerende functie is niet leuk, maar wel nodig."
Bert Jan Smallenbroek wordt niet opgevolgd door een kandidaat uit Oegstgeest. "Dat is jammer, want dat betekent dat er in de komende periode niemand in de Rekenkamercommissie zit die op dezelfde manier als ik affiniteit heeft met ons dorp. Korte lijntjes zijn altijd een pré."

Zwart gat

Smallenbroek zegt niet in een zwart gat te vallen nu zijn taak binnen de Rekenkamercommissie erop zit. "Inmiddels heb ik binnen voetbalvereniging FC Oegstgeest al een taak in het bestuur, dus ik ga het druk genoeg krijgen."

(Willemien Timmers)

Uit de krant

Uit de krant