Pepijn Hentenaar in 1994 in Centraal Bosnië waar hij onderdeel was van de UNPROFOR missie.
Pepijn Hentenaar in 1994 in Centraal Bosnië waar hij onderdeel was van de UNPROFOR missie. Foto:

Pepijn Hentenaar houdt ‘Preek van de Leek’ op 7 april

Geloof & Religie

Op zondag 7 april is er in de Groene- of Willibrordkerk om 16.00 uur opnieuw een ‘Preek van de Leek’. Ditmaal zal dorpsgenoot Pepijn Hentenaar de preekstoel beklimmen.

“Geweldig dat ik hiervoor gevraagd werd”, laat de huidige voorzitter van FC Oegstgeest weten. “Voor mij kwam dit op een mooi moment in mijn leven en ik ben blij dat ik samen met dominee Rian Veldman en een dijk van een speechschrijver al een heel eind op weg ben in het proces om iets goeds te vertellen van de kansel.”

Het geeft Hentenaar, die katholiek is opgevoed, een bevreemdend gevoel om straks zoveel bekenden in een kerk toe te spreken. “Het is alsof ik voorga op mijn eigen begrafenis.”

Vrede

De afgelopen maanden heeft de mediaman, die als achttienjarige dienstplichtige militair het oorlogsgeweld in Bosnië van dichtbij zag, veel nagedacht. “We leven in een heftige tijd. Het is niet vanzelfsprekend dat de bijna tachtig jaar vrede die we kennen er ook honderd zullen worden. De oorlog komt steeds dichterbij, dus we moeten een manier vinden om ons ertoe te verhouden.”

Zware onderwerpen

De doorgaans zeer positieve Oegstgeestenaar realiseert zich dat hij met zijn preek ‘zware onderwerpen’ aan zal snijden. “Dit schrijfproces heeft mij ertoe gedwongen om de realiteit onder ogen te zien voor bepaalde thema’s. Je kunt niet alles plannen, maar je wel voorbereiden om wendbaar te zijn als grote veranderingen zich voor zouden doen.”

Hentenaar belooft als lekenprediker ook hoop te geven aan de toehoorders. “Kom luisteren! Iedereen is welkom op 7 april.” 

Langskomen

Om te inventariseren hoeveel mensen de Preek van de Leek willen bijwonen is het fijn als belangstellenden zich aan willen melden via secretaris@fcoegstgeest.nl. Spontaan langskomen kan natuurlijk ook.

Na afloop is er gelegenheid om na te praten in het naastgelegen Willibrords Erf onder het genot van een drankje.

Uit de krant

Uit de krant