Folkert de Jong toont onderdelen van het beeld in zijn atelier.
Folkert de Jong toont onderdelen van het beeld in zijn atelier.

Hercules Rhijngeestus komt eraan

Cultuur

De onthulling van het beeld Hercules Rhijngeestus door de heer Jaap Smit, commissaris van de Koning, zal plaatsvinden op donderdag 6 juli om 18.00 uur in Park Landskroon in Nieuw-Rhijngeest.

Met twee auto’s gingen geïnteresseerden maandag 22 mei naar Cuijk, naar de gieterij van de firma Kemner. Folkert de Jong, die het beeld Hercules Rhijngeestus heeft ontworpen, wachtte de Oegstgeestenaren daar op met koffie en stroopwafels. Hij liet de gieterij zien waar zijn beeld is gegoten. Het gieten van Hercules zelf was al gebeurd.

De bezoekers uit Oegstgeest konden op een afstandje zien, hoe twee mannen in beschermende kleding de ketel met een hete bronsmassa voorzichtig boven diverse gaten kiepten. Zij werden begeleid door twee andere personen. 

De gieterij die werd bezocht werkt uitsluitend voor kunstenaars. Het bedrijf bestaat uit diverse grote hallen. Folkert voerde de bezoekers er doorheen gevoerd en legde het hele proces uit. “We hebben veel mallen gezien, van gips en van was, klein en heel groot, er stonden namen op van bekende kunstenaars, het was een waar eldorado”, vertelt Margriet Lugt, die mee was met het gieterij-bezoek. “Een paar hallen verder stonden we plotseling voor ‘onze’ Hercules. Het beeld is vier meter hoog, het hing aan het plafond, nog zonder armen. Folkert laat dat soort werk allemaal over aan de mensen van de gieterij, hij houdt het wel goed in de gaten.”

De voorwerpen die Hercules mee zal dragen lagen op een stelling bij elkaar, sommige zijn geplet door een wals: zoals de Schaal van Oegstgeest, de helm en een toetsenbord. Als het beeld in elkaar is gezet wordt het vervoerd naar een plek waar het van kleur kan worden voorzien.

Uit de krant

Uit de krant