Alle reünisten bij elkaar.| Foto's Willemien Timmers
Alle reünisten bij elkaar.| Foto's Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Reünie Oegstgeester vrouwenvoetbal

Algemeen

Het clubgebouw van FC Oegstgeest was afgelopen zaterdagmiddag, 13 april, afgeladen met vrouwen. Reden van hun komst? De vrouwenvoetbal-reünie. Een groep oud-speelsters kwam een tijd terug met het idee een reünie te organiseren voor alle vrouwen en meiden die in het verleden voor VV Oegstgeest en UDO (de voetbalclubs waar FC Oegstgeest uit is ontstaan) speelden.

Door Carina Kralt-Bos

Er was een hoek ingericht waar allerlei oude shirts hingen en foto’s van vrouwenteams uit een ver en recenter verleden. Een aantal voetbalsters van het eerste uur had plakboeken en schriftjes meegebracht met verslagen van voetbalwedstrijden en teamuitjes. Het leidde tot allerlei herinneringen uit een periode waarin deze vrouwen deden wat ze het liefst deden: voetballen. Hoewel het nu volstrekt normaal is dat meiden en vrouwen voetballen, was dat in het verleden wel anders. Lange tijd was het verboden en toen het eenmaal mocht was de samenleving nog niet ‘klaar’ voor vrouwen die het voetbalveld betraden. Een flinke groep meiden en vrouwen had daar lak aan en liet zich niet buitenspel zetten.

De start

De geschiedenis van het vrouwenvoetbal bij VV Oegstgeest en UDO gaat terug tot begin jaren zeventig, het moment dat de KNVB vrouwenvoetbal officieel erkent. Bij VV Oegstgeest wordt het minimaal aantal van elf speelsters dan nog niet gehaald. Oud-speelster Tineke Strijk herinnert zich nog hoe in de week voor een wedstrijd speelsters vriendinnen of vrouwelijke familieleden moesten vragen om zo een volledig elftal te vormen. Bij UDO vindt op 8 september 1971 de officiële oprichting van de damesafdeling plaats in de Rode Leeuw. Onder leiding van toenmalig voorzitter Kees van der Star en Ton Bosman spelen de vrouwen hun eerste wedstrijd in het voorjaar van 1972. Vlak voor de start van het daaropvolgende voetbalseizoen start Laurens Mouter als trainer van de twee dameselftallen die UDO dan heeft. De PABO-student geeft op dat moment al op woensdagmiddag voetbaltraining aan de jongste jeugd. De twee trainingsuren op wekelijkse basis betalen zich uit: het eerste team maakt enorme sprongen. Ook nieuwe aanwas zorgt voor extra versterking. 

Benjamin van het team

Jeanette Juffermans was één van de eerste speelsters bij VV Oegstgeest. In 1971 begint zij op 12-jarige leeftijd met voetbal. “In mijn tijd was damesvoetbal niet erg in trek. Bij gebrek aan een meidenteam werd ik ingedeeld in een damesteam met allemaal twintigers en dertigers. Ik was echt de benjamin van het team.” Als haar team uit elkaar valt, stapt ze over naar ‘concurrent’ UDO. Daar maakt ze mee dat het eerste elftal in seizoen 1985-1986 het kampioenschap binnenhaalt en met platte kar door Oegstgeest wordt gereden. Op dat moment heeft VV Oegstgeest de ‘luxe’ dat een paar jaar daarvoor twee damesteams van LSVV zijn overgekomen. Het levert de voetbalclub in één keer weer voetbalsters op nadat het vrouwenvoetbal even van het toneel was verdwenen. 

Brede basis

Inmiddels zijn de tijden veranderd. Het vrouwenvoetbal zit al jaren in de lift, ook bij FC Oegstgeest. De club beschikt dit voetbalseizoen over maar liefst vijf volwaardige vrouwenteams en elf meidenteams. En dan is er nog een groep meisjes bij de ukkies. Zij mochten afgelopen zaterdag met de vrouwenselectie meelopen voorafgaande aan de wedstrijd van FC Oegstgeest tegen ARC uit Alphen. Ondertussen verzamelden de eerste oud-voetbalsters zich op de Voscuyl om de voetbalsters van Oegstgeest aan te moedigen. Ondanks hun enthousiasme en support verloor het team van trainer Edwin Arndts met 1-4.

Pioniers

Vlak na de wedstrijd vond de officiële aftrap van de reünie plaats door voorzitter Pepijn Hentenaar. “Meiden en vrouwen die voetballen hebben het hier goed”, waren zijn eerste woorden. “Maar we mogen niet vergeten dat wij op de schouders staan van de pioniers die jullie allemaal zijn geweest. Dankzij jullie is het vrouwenvoetbal hier geworteld. Hoewel we mooie stappen hebben gezet, leren we nog steeds om het meiden- en vrouwenvoetbal sterker te maken.” Hentenaar doelde daarmee onder andere op de piramide waar de club nu eindelijk over beschikt. Door die brede onderlaag is het sinds dit seizoen mogelijk om ook selectietrainingen te organiseren. Hiervoor zijn speciale avonden georganiseerd. 

Verder is WerkHart sinds 2021 hoofdsponsor van het meiden en vrouwenvoetbal. Na de speeches was het tijd voor een groepsfoto op de middenstip van het hoofdveld. Daarna volgde een borrel en een buffet. De reünie werd afgesloten met een roulette spelregelspel waarbij de oud-speelsters nog een keer konden laten zien hoe fanatiek ze zijn. Een mooie afsluiting van een geslaagde vrouwenvoetbal reünie.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant