Douwe Breimer, Erna Barel en Michel van Agthoven in gesprek onder leiding van Esther Peters. |
Douwe Breimer, Erna Barel en Michel van Agthoven in gesprek onder leiding van Esther Peters. | Foto: Willemien Timmers

Veertig jaar Leiden Bio Science Park

Algemeen

Het Leiden Bio Science Park (LBSP) bestaat veertig jaar. Dat werd op 4 april uitgebreid gevierd op Oegstgeester grondgebied, in het gebouw van BioPartner5.

“Na veertig jaar is Leiden Bio Science Park uitgegroeid tot de grootste Life Sciences & Health-campus in Nederland. Een prestatie die niet mogelijk was geweest zonder de cruciale bijdrage van BioPartner”, liet de organisatie weten. Het LBSP staat wereldwijd als Life Science & Health-cluster op een achtste plek.

Onderstreept werd dat onderlinge samenwerking cruciaal is voor het succes op ‘de campus’. Gezamenlijk hebben bedrijven en onderwijs- en kennisinstellingen als missie ‘het verbeteren en verlengen van levens’.

Banen

Op het LBSP zijn momenteel ongeveer tweehonderd bedrijven gevestigd. Deze zorgen voor veel werkgelegenheid. 20.000 mensen zijn er ‘direct’ werkzaam, maar indirect zou het aantal gecreëerde banen wel eens het dubbele kunnen zijn.

Tijdens een plenaire sessie in de morgen werd door Douwe Breimer, Erna Barel en Michel van Agthoven terug- en vooruitgeblikt. Esther Peters, directeur Leiden Bio Science Park, liet alle hoofdrolspelers aan het woord. Wethouder Fleur Spijker van Leiden noemde het LBSP de ‘motor van de regio’. “Laten we de succesvolle verhalen van het Leiden Bio Science Park ook verder vertellen”, moedigde Peters de zaal aan. “We hebben hier goud in onze handen.”

Thijs de Kleer, directeur van Biopartner Leiden, kwam aan het eind van de bijeenkomst als Doc Brown aanrijden in een DeLorean uit de films Back to the Future. Hij bleek uit 2049 te komen en bracht veel nieuws, ook van op dat moment betekenisvolle Leidenaren, met zich mee. Zo bleek het park in 2030 energieneutraal te zijn geworden, en bleek Oegstgeest in 2034 met Leiden te zijn gefuseerd. Ook vierde ‘personalised medicine’ hoogtij en was er een medicijn tegen dementie ontwikkeld.

Esther Peters onthulde tijdens de bijeenkomst tevens een tijdcapsule die door alle betrokkenen met dromen en objecten gevuld moet worden als inspiratie voor de toekomst.

’s Middags en ’s avonds werd er in het kader van het jubileum nog uitgebreid feestgevierd.

Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant