Nelly van der Does en Louise Drabbe zijn dankbaar voor het vertrouwen en de goede samenwerking met Oegstgeest.
Nelly van der Does en Louise Drabbe zijn dankbaar voor het vertrouwen en de goede samenwerking met Oegstgeest. Foto:

Hospice De Mare gaat verhuizen

Algemeen

Hospice de Mare gaat op 29 april Oegstgeest verlaten om te verhuizen naar Leiderdorp. “Met een dubbel gevoel”, laat coördinator Louise Drabbe weten.

Redelijk stiletjes is Hospice de Mare in 28 september 2016 voor ‘tijdelijk’ ingetrokken op de eerste verdieping van Hofwijck. 

Het Hospice, toen nog een palliatieve unit van Marente, stond bekend onder de naam ‘Elisabeth Gasthuishof’. Deze naam vanwege de locatie, in het Elisabeth Gasthuishof aan de Ceciliastraat in Leiden. Deze locatie moest echter in september 2016 verlaten worden, vanwege andere plannen van de verhuurder. 

In 2015 werd al uitgebreid onderzocht, met een omgevingsonderzoek van bestaande hospices, grootte van de bevolking en behoefte aan hospicebedden, waar het hospice het best gevestigd zou kunnen zijn. Als wenselijke plek voor een hospice kwam daaruit ‘ten oosten van Leiden’, met mogelijkheid voor zes bedden.

De zoektocht naar een pand, bestaand dan wel nieuwbouw, heeft meer tijd gekost dan van tevoren gedacht. Gelukkig bood Marente de mogelijkheid om tijdelijk te huren in Hofwijck. Bij de verhuizing in september 2016 is de naam veranderd naar Hospice de Mare. Vervolgens is Hospice de Mare in september 2017 een zelfstandig Hospice met een eigen stichtingsbestuur geworden. Vanuit dat bestuur is verder gezocht naar een plek voor het Hospice in Leiderdorp.

Uiteindelijk is een locatie gevonden in Leiderdorp aan de Hoogmadeseweg 70, waar een oud schoolgebouw leegstond. Afbreken en opnieuw bouwen was de enige optie. De belangrijkste punten uit het plan van eisen zijn verwezenlijkt: zes gastenkamers elk op de begane grond met eigen tuin, een extra familiekamer en een duurzaam gebouw. 

Nelly van der Does (manager) en Louise Drabbe (coördinator) danken Oegstgeest voor het vertrouwen en de meer dan goede samenwerking met alle huisartsenpraktijken en thuiszorgteams tijdens de afgelopen zeven jaren. Vanuit Leiderdorp zetten ze dit graag voort. 

Gasten vanuit de gehele omgeving of verder weg, blijven welkom bij Hospice De Mare, zoals dat ook nu ook al het geval is.

Open dag

Iedereen die nieuwsgierig is naar het nieuwe onderkomen is op 25 april van harte welkom op de Hoogmadeseweg 70 in Leiderdorp, tegenover verpleeghuis Leytenrode. Vrijwilligers van het hospice staan klaar bezoekers te verwelkomen in de tent op het parkeerterrein van 09.00 tot 21.00 uur, waarna zij rondleidingen in het nieuwe pand verzorgen. De koffie staat voor alle belangstellenden klaar en de vrijwilligers beantwoorden graag alle vragen.

Uit de krant

Uit de krant