Ook in het woonzorgcentrum maakt Anne Dekker nog legpuzzels. |
Ook in het woonzorgcentrum maakt Anne Dekker nog legpuzzels. | Foto: Willemien Timmers

Anne Dekker zoekt nieuw thuis voor haar puzzel-o-theek

Algemeen

Sinds een aantal weken verblijft de Oegstgeestse Anne Dekker (74) noodgedwongen in verzorgingshuis Bernardus in Sassenheim. Tien jaar lang runde zij succesvol de puzzel-o-theek in Oegstgeest waar veel mensen langskwamen om een puzzel te lenen en gezellig een praatje te maken. Nu Annes gezondheid achteruitgegaan is, zoekt zij een opvolger om de puzzel-o-theek te runnen.

Door Willemien Timmers

Anne heeft haar hele leven ‘tussen de mensen’ gewerkt. Na de MMS en het gymnasium studeerde ze Frans in Leiden. Nadat ze een tijdlang werkzaam was als docent Frans, rolde ze de IT in en leerde ze veel mensen omgaan met de computer. Ook gaf ze decennialang bridge-les.

Toen ze met pensioen ging, bedacht ze dat het leuk zou zijn om thuis mooie puzzels uit te lenen. “Met puzzel-uitleen snijdt het mes aan twee kanten. Mensen komen langs om een puzzel uit te zoeken, en hebben ook weer een reden om terug te komen. Zo kun je iets doen tegen eenzaamheid. Bovendien hebben de leners met de puzzel thuis iets leuks te doen.”

Langzaamaan ging Anne van start, en met een stukje van Wil van Elk in de Oegstgeester Courant in 2014 kwamen steeds meer mensen puzzels lenen. Ook werden er prachtige puzzels langsgebracht die anders maar stof stonden te happen in een Oegstgeester kast. 

Geordend

Inmiddels zijn er zo’n achthonderd puzzels, die Anne allemaal ook zelf gelegd heeft. “Grote puzzels zijn in de doos allemaal verdeeld in vier zakjes, zodat je ook een kwart van de puzzel kunt maken. En natuurlijk zijn alle puzzels compleet. Als er een stukje ontbrak, leende ik de puzzel niet uit. In een speciaal vondelingen-laatje bewaarde ik losse puzzelstukjes die ik niet thuis kon brengen. Geweldig als ik af en toe een puzzel op die manier weer compleet kon maken.”

Nog steeds geniet Anne van puzzelen. “Dat heb ik mijn hele leven al gedaan. Ook mijn kinderen en zes kleinzoons puzzelden mee. Het helpt om je te concentreren en je ruimtelijk inzicht te vergroten.” Ze heeft er ook de juiste matjes, bakjes en plankjes voor. “Het leuke is dat je een puzzel niet in één keer hoeft te maken. Als ik ga puzzelen zet ik altijd een luisterboek op. Dan ben ik helemaal ontspannen.”

Opvolger

Anne Dekker hoopt van harte dat er iemand in Oegstgeest is die de zeer complete en goed geordende puzzel-o-theek inclusief website wil overnemen. “Iemand die wat ruimte over heeft, en ook oog heeft voor het sociale aspect ervan. Voor eenzame mensen is een gezellig wekelijks bezoek aan de puzzel-o-theek echt een uitje. En het leuke is dat er veel te kiezen valt in verschillende categorieën als stad en land, schilderijen, kinderen, nostalgie, dieren en ‘comic’. Ik hoop dat iemand zich meldt!”

Het ophalen van de puzzels verliep altijd op afspraak. “Ik denk dat er zo’n achtmaal per week iemand langskwam. Vaak namen mensen ook meerdere puzzels mee.”

Geïnteresseerden voor overname van de puzzel-uitleen kunnen mailen naar annedekk@gmail.com, of contact opnemen met Sietske Steenbergen, Sociaal Makelaar, via 06 83079884 of steenbergen@oegstgeest.nl.

Uit de krant

Uit de krant