Afbeelding

Lezing: Johan Huizinga en Oegstgeest

Algemeen

Op dinsdag 19 maart zal Dr. Anton van der Lem in Dorpscentrum Oegstgeest een lezing houden over historicus professor Johan Huizinga en Oegstgeest.

Deze beroemde bijna-plaatsgenoot, hij woonde net over de gemeentegrens aan de Van Slingelandtlaan, heeft een bijzondere plek in de Nederlandse geschiedschrijving (Herfsttij der Middeleeuwen en vele andere werken).

Van augustus tot en met oktober 1942 verbleef hij in het gijzelaarskamp in St. Michielsgestel. Na zijn vrijlating mocht hij niet naar Leiden terugkeren en woonde hij in De Steeg (ten oosten van Arnhem), in de tweede woning van prof. Cleveringa. Daar is Huizinga op 1 februari 1945 gestorven. Op 23 februari 1946 werd hij herbegraven bij het Groene Kerkje in Oegstgeest.

Cultuurfilosoof

Met zijn Homo Ludens (1938) verwierf Johan Huizinga (1872-1945) zich wereldwijd een naam als cultuurfilosoof. Anton van der Lem ontsluit met een nieuwe uitgave van Homo Ludens het gedachtengoed van Huizinga voor een breed publiek. Dit boek verschijnt in juni 2024.

HisVO

De lezing begint om 20.45 in het Dorpscentrum aan de Lijtweg in Oegstgeest. Het is onderdeel van de Algemene Ledenvergadering van de Historische Vereniging Oegstgeest, maar de lezing is ook toegankelijk voor niet-leden. 

In de hal van het Dorpscentrum heeft de Rijnlandse Boekhandel een kraampje ingericht met boeken van Huizinga en van der Lem. De toegang tot deze lezing is gratis, maar aanmelden wordt erg gewaardeerd via secretaris@historischeverenigingoegstgeest.nl.

Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant