Afbeelding
Foto:

Vergunning voor bouw warmte-installatie is binnen

Algemeen

De gemeente Leiden heeft Vattenfall vergunning verleend om een warmte-installatie te bouwen op het terrein van de rioolwaterzuivering (RWZI Leiden Noord). Hiermee is het doel van Energiek Poelgeest, namelijk een duurzame energievoorziening voor de wijk, weer een stap dichterbij gekomen.

De vergunning betekent dat Vattenfall nu aannemers kan gaan zoeken om de warmte-installatie te bouwen en het gebouw voor de installatie neer te zetten. Ook is de weg nu vrij om een zogenoemde SDE-subsidie (Stimulering Duurzame Energietransitie) aan te vragen bij de overheid. Die is nodig voor de aanleg van de installatie. Zonder subsidie is het project niet rendabel te maken.

Volgende stappen

De uiteindelijke beslissing om het project door te laten gaan is aan Vattenfall. Dat besluit wordt pas in 2024 verwacht. In de tussentijd bereiden Energiek Poelgeest en Vattenfall alvast een convenant voor, waarin staat hoe ze willen gaan samenwerken wanneer het project eenmaal draait.

Warmte voor nog een wijk

Op 20 juli liet het Hoogheemraadschap weten water te willen gaan leveren aan Vattenfall, waaraan het energiebedrijf warmte kan onttrekken. Op dat voornemen is een reactie gekomen van bewoners uit de naastgelegen Merenwijk. Ze hebben in een gesprek met het Hoogheemraadschap gezegd in een later stadium mogelijk ook warmte te willen gebruiken uit de rioolwaterzuivering. Rijnland laat nu onderzoeken wat dat mogelijk voor consequenties kan hebben voor de levering aan Vattenfall.

Uit de krant

Uit de krant