Burgemeester Emile Jaensch. |
Burgemeester Emile Jaensch. | Foto: Buro JP

Eerste ‘Preek van de Leek’ door burgemeester Emile Jaensch

Algemeen

De Protestantse Gemeente Oegstgeest houdt op zondag 12 februari voor het eerst een ‘Preek van de Leek’ in de Groene of Willibrordkerk. Burgemeester Emilie Jaensch bijt dan om 16.00 uur het spits af.

Als eerste lekenprediker van Oegstgeest is de eerste burger van Oegstgeest gevraagd: Emile Jaensch. Hij studeerde politicologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en was stadsdeelvoorzitter van Amsterdam Oud-Zuid en dagelijks bestuurder van Amsterdam-Zuidoost. Sinds 2016 is hij burgemeester van Oegstgeest.

Hij ziet het houden van een preek als een mooie uitdaging. “We zijn als vrije mensen geschapen. Het woord ‘vrijheid’ staat niet voor niks 67 keer in de Bijbel. Vertrouw nooit blind op mensen met macht. De gemeente is van ons allemaal”, aldus de burgermeester.

Rian Veldman, predikant van Protestantse Gemeente Oegstgeest, heeft ter voorbereiding, verschillende gesprekken gevoerd met Jaensch en is enthousiast over de eerste Oegstgeester lekenpreker. “Het was een bijzonder en intensief voorbereidingstraject waarin we openhartige gesprekken konden voeren. Ik heb gemerkt dat onze burgemeester deze uitdaging om als leek een kerkdienst vorm te geven serieus neemt. Jaensch zal iets van zijn persoonlijke bezieling met ons delen, door zijn muziekkeuze en in zijn preek. Het belooft een boeiende zondagmiddag te worden”.

Preek van de Leek

De Preek van de Leek is een initiatief uit Amsterdam. Een preek wordt gewoonlijk door een dominee, pastoor of priester gehouden in een kerkdienst. Het idee van de Preek van de Leek is dat er buiten de kerk ook mensen zijn met mooie ervaringen, goede verhalen en interessante boodschappen. De uitdaging voor hen is dan ook om in de kerk daarover een echte preek te houden, ongeacht of ze gelovig zijn of niet. Meestal worden mensen gevraagd die in de samenleving van zich hebben laten horen: van theater tot politiek, van dichtkunst tot muziek of onderwijs. Een preek gaat altijd over een tekst uit de Bijbel. Het doel is om een spiegel voor te houden, een bril om naar de werkelijkheid te kijken, troost te bieden of juist tot handelen aan te zetten. Bij de Preek van de Leek kiest de leek zelf een Bijbeltekst uit.

Welkom

Geïnteresseerden zijn van harte welkom op 12 februari om 16.00 uur in de Groene of Willebrordkerk, Haarlemmerstraatweg 6, Oegstgeest. De inloop is vanaf 15.45 uur. Na afloop is er gelegenheid om na te praten in het naastgelegen Willibrordserf onder genot van een drankje.

Uit de krant

Uit de krant