Op het stukje land achter de reclamezuil komen de twee scheve huisjes. | Foto Willemien Timmers
Op het stukje land achter de reclamezuil komen de twee scheve huisjes. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Oegstgeest krijgt twee scheve huisjes

Algemeen

In het najaar van 2023 worden, als alles volgens plan verloopt, twee ‘scheve huisjes’ opgeleverd op een stuk grond vlak langs de A44, tussen de parkeerplaats van begraafplaats Groene Kerk en de snelweg.

‘Let it be! Deze mensen leven graag teruggetrokken’

Door Willemien Timmers

De ‘scheve huisjes’, in veel andere plaatsen ‘Skaeve Huse’ genoemd, naar het Deense voorbeeld (‘rare huizen’), zijn als bijzondere woonvorm bedoeld voor mensen die zich niet aan een gewone woonomgeving kunnen aanpassen. In de scheve huisjes wonen zij onder begeleiding, in een rustige omgeving, met weinig prikkels van buitenaf.

“Vanaf 2017 hebben we als gemeente al een taakstelling vanuit de regio om ook in Oegstgeest een aantal mensen op te vangen”, legt wethouder Tim van Tongeren uit. “Binnen de gemeente is Chrik Duyvendak vanaf die tijd al op zoek gegaan naar locaties waar de plaatsing van deze huisjes mogelijk zou zijn. Op de plek die we nu gevonden hebben, kunnen we maximaal tien jaar lang telkens twee mensen een plek bieden die elders overlast geven omdat ze het leven in een dichtbebouwde buurt niet trekken. Het zijn vaak mensen die een pittig leven achter de rug hebben. Ik vind het belangrijk dat er in een dorp als Oegstgeest ook ruimte is voor deze mensen.”

De huisjes zullen worden geplaatst en verhuurd door de Stichting MeerWonen, en de Stichting Binnenvest zal de bewoners intensief begeleiden.

Emmy Klooster, directeur-bestuurder bij De Binnenvest vertelt dat de bewoners veelal wat oudere mannen zijn met een geschiedenis in de psychiatrische problematiek. “Het zijn mensen die graag op zichzelf willen zijn en teruggetrokken willen leven. Het liefste wat ze willen is met rust gelaten worden, en hun eigen gang gaan. Op de locatie die is aangewezen kan dat, en zullen ze daarmee geen overlast veroorzaken. Wij hebben dagelijks contact met de bewoners, en wij zijn dag en nacht bereikbaar, mocht er hulp nodig zijn.”

Peter Hoogvliet, directeur-bestuurder bij MeerWonen, gaat gebruikmaken van de expertise van De Binnenvest bij de realisatie van de houten huisjes van 26 vierkante meter. “Het zijn huisjes zonder veel luxe, maar wel met alle benodigdheden. Voor ons is het de eerste maal dat we scheve huisjes gaan realiseren.”

Op verschillende plekken in de regio Holland Rijnland zijn al eerder dit soort huisjes geplaatst. “Bijna nooit heeft dit overlast gegeven,” weet Emmy Klooster. “De bewoners krijgen begeleiding en zijn prima in staat om voor zichzelf te zorgen, als er maar geen mensen zijn die zich, buiten de Binnenvest om, met hen gaan bemoeien. In dat soort situaties kan de spanning oplopen. Omdat dit concept al beproefd is, weten we dat het werkt, en wat er wel en niet kan.”

Klooster legt uit dat wonen op deze wat bijzondere en afgelegen plek niet betekent dat er geen regels zijn. “Zeker niet. Zo mag er na negen uur ’s avonds geen bezoek meer worden ontvangen en mag er niemand blijven slapen. Ook mogen de bewoners geen troep verzamelen bij hun huisje. Gaat dat fout, dan grijpen wij in.” Ze benadrukt hoe fijn het is voor deze mensen dat ze een huisje krijgen. “We praten maar over een kleine groep die nergens en plekje krijgt. Zij zijn hier heel bij mee.”

De huisjes op de plek langs de A44 kunnen er maximaal tien jaar staan. Stichting MeerWonen zal daarvoor een vergunning aanvragen. De grond heeft op dit moment niet de bestemming ‘Wonen’, maar daar kan middels de vergunningaanvraag (of een ‘kruimelbesluit’) tijdelijk van afgeweken worden, met een maximum van tien jaar.

Nogmaals benadrukt Klooster dat de bewoners van de scheve huisjes juist met rust gelaten willen worden, en dan voor weinig overlast zorgen. “Let it be. Het zijn mensen die slecht kunnen reageren op blikken, geluiden en bemoeienis van anderen, maar hier prima kunnen wonen en leven. En besef; het zou bij wijze van spreken ook je eigen broer kunnen zijn die hier tijdelijk zijn plekje vindt.” Ze hoopt van harte dat het traject verder voorspoedig zal verlopen, en er vanwege de weinige buren niet veel weerstand zal zijn. “Als we deze huisjes niet plaatsen in de regio, onthouden we deze mensen een zo menselijk mogelijk bestaan. Ieder mens heeft recht op een eigen plekje.”

Uit de krant

Uit de krant