Pascal Franken en Thijs Smallenbroek zetten zich in voor een duurzame manier van koken. |
Pascal Franken en Thijs Smallenbroek zetten zich in voor een duurzame manier van koken. | Foto: Willemien Timmers

Oegstgeestenaren starten crowdfunding voor het verschepen van machines naar Ethiopië

Algemeen

Oegstgeestenaren Pascal Franken (31) en Thijs Smallenbroek (23), die elkaar kennen uit de selectie van voetbalclub FC Oegstgeest, zetten zich in voor het Ethiopische bedrijf Anega Energies Manufacturing. Dit bedrijf wil mensen laten overstappen op een duurzamere en gezondere manier van koken. 

De afgelopen maanden hebben verschillende scholen en bedrijven uit de regio oude metaalbewerkingsmachines gedoneerd ter ondersteuning van dit mooie project, en nu is het zaak deze machines naar Ethiopië te verschepen. Daarom hebben de heren een crowdfundingsactie opgezet.

Thijs vertelt: “Het bedrijf Anega Energies richt zich op een probleem dat niet alleen speelt in Ethiopië, maar ook in veel andere landen: Men kookt voornamelijk op open vuren of houtskool en vaak binnenshuis. Dit zorgt voor enorme houtkap en de daaruit voortkomende verwoestijning, habitatverlies voor dieren, een grotere CO2-uitstoot en gezondheidsproblemen. Er sterven jaarlijks wereldwijd miljoenen mensen door het inademen van schadelijke stoffen die vrijkomen bij het binnenshuis stoken op hout of houtskool. Dit is dodelijker dan bijvoorbeeld aids.”

“Voor mijn afstudeeronderzoek heb ik me in Vietnam beziggehouden met de ontwikkeling van een pellet-kooktoestel”, beschrijft Pascal. “Nadat ik dat project had afgerond ben ik aan het werk gegaan bij een ontwerpbureau in Amsterdam. Niet lang daarna werd ik benaderd door een Amerikaanse professor, Tsegaye Habte Nega, die mijn project op het spoor was gekomen. Hij vroeg mij om samen in Ethiopië een fabriek op te zetten om deze pellet-kooktoestellen verder te ontwikkelen en aan de man te brengen. Dat is ongeveer acht jaar geleden, en sindsdien hebben we enorme stappen gezet. Er is nu een prachtige fabriek waar de kooktoestellen worden geproduceerd, en er zijn momenteel vijftien lokale mensen in dienst. Bovendien hebben we al een flink aantal kooktoestellen verkocht, waarmee we echt een verschil kunnen maken voor Ethiopiërs die schone alternatieven, zoals het koken op gas of elektriciteit, niet kunnen betalen.” 

Thijs is door Pascal betrokken geraakt bij Anega Energies. Hij heeft er stagegelopen voor zijn HTS-studie en is recent een paar maanden in Ethiopië geweest om te werken aan een institutioneel kooktoestel bedoeld voor scholen, bedrijven, restaurants, gevangenissen en dergelijke. Ook daarvan zijn inmiddels enkele tientallen bestellingen binnen.

Ook al loopt het bedrijf inmiddels goed, toch is er een crowdfundings-actie nodig om de apparatuur naar Ethiopië te verschepen. Thijs: “De mensen die het meeste baat hebben bij onze producten kunnen of willen het over het algemeen niet betalen. Toch zien we dat, naarmate de bekendheid groter wordt, er steeds meer van onze kooktoestellen worden verkocht. Als mensen bij anderen zien dat het werkt, en er veel geld bespaard wordt op brandstof, zijn veel mensen toch bereid tot een investering van omgerekend ongeveer €50,- voor een klein pellet-kooktoestel te betalen.”

Het bedrijf zit nog in de opstartfase. “Dat betekent dat er veel investeringen moeten worden gedaan terwijl er nog niet zoveel omzet wordt gedraaid”, legt Pascal uit. Anega is uniek vanwege het feit dat de productie van de kooktoestellen en brandstof plaatsvindt in Addis Ababa, door de lokale bevolking. “Het bedrijf kan alleen voortbestaan en impact hebben door niet afhankelijk te blijven van giften en donaties. In het verleden zijn er namelijk meer van dit soort projecten geweest, die het precies om die reden niet hebben gered. Ons doel is om binnen een jaar volledig giften-onafhankelijk te zijn.”

De twee Nederlandse jongens zetten zich volledig in voor dit project. “Dat wil niet zeggen dat er geen talent is in Ethiopië”, betoogt Pascal. “Alleen wordt dat vaak niet volledig benut. Het onderwijs is van mindere kwaliteit dan hier. Bovendien zijn er minder middelen beschikbaar om prototypes te maken, iets dat essentieel is voor productontwikkeling. Laat ik in ieder geval vooropstellen dat wij beide geen Einstein zijn.”

Thijs moet om die uitspraak van zijn collega lachen. “Een belangrijke doelstelling van Anega is om lokale mensen op te leiden tot vakman of vakvrouw. Eén van de mooiste dingen die ik in Ethiopië heb gezien, is de ontwikkeling van de fabrieksmedewerkers, vaak jongens en meiden van mijn leeftijd. In de fabriek leren ze alles op het gebied van metaalbewerking, vaardigheden die ze later kunnen gebruiken bij het opzetten van een eigen bedrijf bijvoorbeeld.”

Omdat het budget bij het opzetten van de fabriek beperkt was, zijn de machines toentertijd in China gekocht. Pascal: “Daarom zijn de machines die nu in de fabriek staan zijn over het algemeen van lage kwaliteit. Dat zouden we nu nooit meer doen, aangezien ze veel problemen geven.” Thijs vult aan: “Daarom hebben we de afgelopen maanden scholen en bedrijven aangeschreven met de vraag of ze ongebruikte metaalbewerkingsmachines hadden staan. Daaraan is tot onze vreugde massaal gehoor gegeven. We hebben nu dus een vrij grote voorraad aan machines en gereedschap staan, klaar om naar Ethiopië verscheept te worden.”

“We zouden dit transport eerst combineren met het transport van een vrachtwagen, die we hier tweedehands hebben gekocht en onder andere nodig is voor het vervoer van de brandstof in en rond Addis Ababa”, vertelt Pascal. “De machines zouden we dan op de vrachtwagen laden, een vrij gangbare manier van vervoer. Maar rederijen verwachten hierdoor moeilijkheden bij de Ethiopische douane. Vandaar dat de machines en gereedschappen in een aparte container vervoerd moeten worden. Dat kost dus twee keer zoveel geld, en vandaar deze actie.”   

Doneren kan. Via de QR-code komen geïnteresseerden op de Go-fund-me pagina. Elke bijdrage wordt enorm gewaardeerd en komt ten goede van dit project. Meer info: thijs.smallenbroek@outlook.comhttps://gofund.me/fe4c44f5

Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant