Met name aan de Hazenboslaan zal het bouwvolume behoorlijk toenemen. | Foto Willemien Timmers
Met name aan de Hazenboslaan zal het bouwvolume behoorlijk toenemen. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Reuring omtrent bouwplan Vijverparck - Weerstand maar ook belangstelling

Algemeen

In de beeldvormende vergadering van de commissie Ruimte presenteerde projectontwikkelaar Sedos afgelopen donderdag, 28 januari, digitaal zijn plannen voor de ontwikkeling van vier appartementencomplexen (’Vijverparck’) met in het totaal 137 appartementen op de plek van de witte huisjes (‘Vijverhof’) in het Hofbrouckerpark bij zorgcentrum Hofwijck.

Er was digitaal veel belangstelling voor de presentatie, die op een ietwat moeilijk moment plaatsvond omdat de gemeenteraad een week eerder een voorbereidingsbesluit had genomen om zo alle plannen in het gebied voor minimaal een jaar te bevriezen.

‘Druk op play’

Projectontwikkelaar Peter Scheeren (eigenaar van Sedos) en architect Diederik van Egmond lieten dan ook duidelijk blijken niet blij te zijn met dit door de raad genomen besluit. “We zijn afgelopen oktober heel transparant en open in gesprek geweest met de gemeente, en nu blijkt dat er op het laatste moment in het geniep een voorbereidingsbesluit is genomen. Dat is onbegrijpelijk en niet in lijn met hoe we dingen besproken hadden. Op deze manier is de gemeente geen betrouwbare partner. We hopen door samen naar de plannen te kijken dat een civielrechtelijke procedure niet nodig is. We hebben te maken met woningnood, schaarste en vergrijzing; waar wachten we nog op. Dit plan past in het bestemmingsplan. Druk op ‘play’ en ga verder!” sprak Scheeren.

Oplossingen

Architect van Egmond hield ook een vlammend betoog voor de nieuwbouw en sprak over verbeterde zichtlijnen en toename van de kwaliteit van het park. “We spreken hier over een vriendelijke architectuur, en de gebouwen komen niet in het park, maar keurig aan de rand. Natuurlijk wordt in vergelijking met de huidige situatie de bebouwing hoger en de massa groter, maar het park wordt beter zichtbaar en toegankelijk. Het is een positieve impuls voor het park. Bovendien verandert er aan de kant van de Hofbrouckerlaan niets.” Hij legde uit dat door een gelaagde manier van bouwen van dichtbij de vijfde woonlaag niet te zien zal zijn. “Er kan ook voor een kap als bovenste verdieping gekozen worden.” Hij gaf aan na alle publicaties van vorige week veel commentaar te hebben ontvangen, maar ook veel belangstelling. “We moeten met elkaar in gesprek over oplossingen; Waar ligt de grootste zorg?”

Wethouder Peter Glasbeek liet weten inderdaad in het najaar van 2020 over de plannen te hebben gepraat om in te schatten of er veel tegenstand in de raad zou zijn. Ook liet hij zich bijpraten over de geschiedenis van de bouwplannen rondom Hofwijck. Toezeggingen zou hij niet gedaan hebben. “Ik stelde enkel vast dat het plan van Sedos zo op het eerste gezicht leek te voldoen aan het bestemmingsplan.”

Toename van vraag

Anne Leemhuis, lid van de Raad van Bestuur van Marente, liet weten enthousiast te zijn over het bouwplan van Sedos. “Wij leveren graag een bijdrage bij de invulling van de zorgcomponent.” Hij sprak over de toename van de vraag naar seniorenwoningen. “De vraag naar beschermd wonen bijvoorbeeld, zal in de komende dertig jaar verdubbelen. Daarom denken we graag mee om bijvoorbeeld ook een ‘hofje’ in de plannen op te nemen.”

Teleurstellend

Omwonenden delen enthousiasme over het voorliggende plan niet. Ed Nabbe: “Van wat donderdag door het gemeentebestuur samen met de projectontwikkelaar werd getoond, bleek nog meer teleurstellend te zijn dan we gedurende bijna tien jaar lang bij gerucht hadden gehoord. Volkomen tegengesteld aan de verwachtingen van de meerderheid van de bewoners blijven de belangenpartijen, na het wegvallen van de vier eerder geplande ‘zorgtorens’ in het Hofbrouckerpark, toch proberen grote appartementencomplexen op het park neer te gaan zetten. De betreffende groene corridor waar het park een schakel van is, zou daarmee worden opgeheven. De parkhoogbouw verviel destijds namelijk als gevolg van de wijziging van het landelijke zorgstelsel. Daarmee verviel de grondslag van het bestemmingsplan en moet het worden herzien.”

Dat men graag wil bouwen ‘aan de vijver’ mag volgens Nabbe niet ten koste gaan van de groen-verwachtingen van de buurtbewoners. “Die verwachtingen zijn ontstaan door het gemeenteraadsbesluit van de Structuurvisie 2005-2020, die nog steeds geldig is en die ons beschermt tegen wat wij nu zien gebeuren.”

De Structuurvisie, die een teveel aan verstening van Oegstgeest moet tegengaan, werd destijds door alle Oegstgeester politieke partijen omarmt. “Het werd een unaniem raadsbesluit en bovendien volledig geaccepteerd door het college van burgermeester en wethouders. Onbegrijpelijk waarom B&W er nu zo tegenin gaan samen met een projectontwikkelaar. Gelukkig hebben een aantal partijen in de raad heel duidelijk gemaakt dat die Structuurvisie absoluut moet worden gehandhaafd. Het zal er nu om gaan welke politieke partijen in de gemeenteraad blijven staan achter de Structuurvisie en welke er stil vanaf willen.”

Meer ruimte

Buurtbewoonster Annelies Koningsveld wees de aanwezigen er donderdag op dat Sedos niet enkel binnen het bestemmingsplan blijft, zoals het zelf aangaf, maar op diverse punten meer ruimte neemt. Hier gaat het onder andere over een teveel aan parkeerplaatsen, een te grote grondafdruk van één van de complexen en het intekenen van een vijfde woonlaag.

Bewegen

Er zal dus weer volop gediscussieerd gaan worden aan de tekentafel. De vraag is echter wel in hoeverre Sedos en architect mee willen bewegen in de wensen van politiek en omwonenden. Bovendien is de kans op schadeclaims reëel aanwezig.

Als Sedos het uitstel van het bouwplan op enig moment zat is, kan men de witte Vijverhofhuisjes zoals ze nu zijn ook stuk voor stuk in de verkoop gooien. Omwonenden zien hier geen bezwaar in, maar de vraag van anderen is of Oegstgeest daar uiteindelijk bij gebaat is.

(Willemien Timmers)

Uit de krant

Uit de krant