Het huidige gebouw van de Leo Kannerschool (Voortgezet Speciaal Onderwijs) aan de Hazenboslaan. | Archieffoto Willemien Timmers
Het huidige gebouw van de Leo Kannerschool (Voortgezet Speciaal Onderwijs) aan de Hazenboslaan. | Archieffoto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Meerwonen wil Oegstgeester Hofje op Kannerschoollocatie

Algemeen

Afgelopen week stuurde directeur-bestuurder van woningcorporatie Meerwonen Peter Hoogvliet mede namens het burgerinitiatief Langer Zelfstandig Leven Oegstgeest een brief naar het Oegstgeester college met de vraag grond aan de Hazenboslaan ter beschikking te stellen voor een nieuwbouwproject voor senioren. Het hofje moet dan komen op de plek waar nu nog de Leo Kannerschool staat. De verwachting is dat de school ergens in de komende jaren zal verhuizen naar de oude Julianaschool aan de Endegeesterstraatweg.

In Oegstgeest is veel belangstelling bij ouder wordende burgers voor een combinatie van zelfstandig wonen en de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten. “In de Woonvisie van de gemeente Oegstgeest wordt hier ook prioriteit aan gegeven. De gemeente wil stimuleren dat een vorm van gemeenschappelijk wonen voor ouderen ook hier wordt gerealiseerd. Dit is van des te groter belang gezien de vergrijzing de komende 20 jaar, waardoor er 50% meer 75-plussers zullen zijn die op zoek gaan naar nieuwe vormen van wonen en zorg”, schrijft Hoogvliet.

Het burgerinitiatief Langer Zelfstandig Leven Oegstgeest besteedt veel aandacht aan dit onderwerp. Zij merkt dat er een grote behoefte is. Informatiebijeenkomsten worden drukbezocht en het bruist van ideeën. Er is besloten de Vereniging Oegstgeester Hofjes op te gaan richten. Hoewel de vereniging nog niet is geformaliseerd, hebben zich al 75 huishoudens aangemeld. Huishoudens die op zoek zijn naar mogelijkheden in koop of huur, goedkoper of in een hogere prijsklasse. Voor Oegstgeest is dit een mooie kans, want daardoor ontstaat er doorstroming voor jonge gezinnen in de vrijkomende woningen.

“Het burgerinitiatief heeft contact opgenomen met MeerWonen. MeerWonen was meteen enthousiast over het idee om samen nieuwbouw te ontwikkelen. Nieuwbouw die voldoet aan de wens om zelfstandig wonen te combineren met het faciliteren van ontmoeting. En nieuwbouw met een gedifferentieerd aanbod qua prijsklasse en eigendomscategorie. Er is een beperkt aantal locaties beschikbaar om aan zo’n concept invulling te geven.”

In de brief vragen woningcorporatie en burgerinitiatief de gemeente om de locatie aan de Hazenboslaan, waar nu de Leo Kannerschool is gevestigd, aan MeerWonen ter beschikking te stellen voor het realiseren van een hofjesproject. “MeerWonen is bereid om daarvoor aan de gemeente een vergoeding te betalen die gebaseerd is op een marktconforme ontwikkeling binnen de context van de Woonvisie. Maar we doen dat wel in een traject waarbij de leden van de Vereniging Oegstgeester Hofjes de opdrachtgever zijn voor het te ontwikkelen programma. Wij denken dat dit een geweldige mogelijkheid is om aan de woonbehoefte van veel ouder wordende Oegstgeestenaren te voldoen.”

Meerwonen heeft dit idee voorgelegd aan het bestuur van de Leo Kannerschool. “Er wordt gezocht naar een geschikte locatie voor de school. Mocht deze zoektocht ertoe leiden dat vervangende nieuwbouw op de huidige locatie de beste optie is, dan ziet de Leo Kannerschool er een toegevoegde waarde in om een gecombineerd plan te ontwikkelen.”

De brief is bedoeld als uitnodiging om een proces in gang te zetten waarbij een van de belangrijkste doelstellingen uit de Woonvisie wordt gerealiseerd. “Wij gaan het gesprek met de gemeente graag aan om dit proces samen op te pakken en uit te werken”, aldus Peter Hoogvliet.

Uit de krant

Uit de krant