ANWB AutoMaatje nu ook in Oegstgeest | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
Foto: Willemien Timmers

ANWB AutoMaatje nu ook in Oegstgeest

Even boodschappen doen of een partner in het verzorgingstehuis bezoeken is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Met AutoMaatje wil de ANWB samen met welzijnsinstellingen (in Oegstgeest is dat Radius) en vrijwilligers mensen helpen mobiel en actief te blijven. Afgelopen maandag, 6 januari gaf burgemeester Emile Jaensch, zelf een zeer actief fietsmaatje, de aftrap voor het project.

Nederland telt ruim vier miljoen ouderen. 25 procent daarvan voelt zich eenzaam. Dat komt onder andere omdat ze niet meer zo mobiel zijn. "Deze eenzaamheid gaat mij aan het hart", sprak burgemeester Jaensch. "Ontmoetingen in de auto kunnen een verrijking zijn van iemands leven. Wellicht hebben dit soort tochtjes een vervolg; bijvoorbeeld door samen te eten."

Uit zijn ervaring als fietsmaatje weet de burgemeester hoe belangrijk uitstapjes zijn. "Als ik samen met mijn vorige fietsmaatje er op uit was geweest, zei ze altijd: 'Dit was een dag met een gouden randje'."

Een aanwezige dame liet precies horen waar het project om draait: "Graag zou ik weer eens op een terrasje zitten. Mijn kinderen wonen ver weg, en zij komen hier niet aan toe. Ik droom van Amsterdam, maar een terrasje pikken in Leiden zou ook al geweldig zijn. Gewoon samen even zitten."Leo Bekker, die tijdens de drukbezochte bijeenkomst de ANWB vertegenwoordigde vertelde dat een beroep op elkaar doen soms spannend is voor buurtbewoners. "AutoMaatje springt in dat gat. De vragende partij hoeft zich niet bezwaard te voelen omdat alles gereld is."

Met ANWB AutoMaatje vervoeren vrijwilligers hun minder mobiele plaatsgenoten tegen een geringe onkostenvergoeding. Doordat de ANWB al haar kennis, software, begeleiding, training en materiaal gratis beschikbaar stelt, kunnen gemeenten snel en zonder grote investeringen deze vervoerservice opzetten. Mensen zo lang mogelijk mobiel houden en laten deelnemen aan het sociaal maatschappelijk verkeer is de reden dat de ANWB deze vervoerservice heeft opgezet. Het initiatief is lokaal georganiseerd en heeft geen winstoogmerk.

Vrijwilligers krijgen een kleine vergoeding van € 0,30 per kilometer plus eventuele parkeerkosten. De auto moet APK-gekeurd zijn en minimaal een WA-verzekering met inzittenden dekking hebben.


Sinds de start van ANWB AutoMaatje in december 2016 is er veel belangstelling. ANWB AutoMaatje draait op dit moment in 68 gemeenten, op 200 verschillende locaties.

"Radius in Oegstgeest zet deze dienst graag in voor de kwetsbare groepen zoals ouderen, chronisch zieken of mensen met een beperking. Ook in de strijd tegen eenzaamheid kan deze dienst een belangrijke rol spelen. Het werkt simpel; iemand wil van A naar B en belt met ANWB AutoMaatje Oegstgeest. Dan wordt er een match gezocht met een vrijwillige chauffeur. De 'klant' betaalt voor de gereden kilometers een vergoeding aan de chauffeur", legde Frank van Rooij, directeur van Radius uit.


Interesse? Bel Radius via tel.nr. 071 707 42 00 of stuur een e-mail naar: automaatje@radiuswelzijn.nl.
www.radiuswelzijn.nl

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>