Logo oegstgeestercourant.nl
In het clubgebouw op sportpark Overveer is een tijdelijk museum ingericht.
In het clubgebouw op sportpark Overveer is een tijdelijk museum ingericht. (Foto: Wim van Tuijl)

ASC viert het 130-jarig bestaan met diverse activiteiten

  Sport

1 juni 1892 wordt als oprichtingsdatum gehanteerd van A.S.C. We leven nu in 2022. Een simpele rekensom leert dat we 130 jaar verder zijn in de tijd. A.S.C. bestaat dit jaar dus 130 jaar. Er is een jubileumcommissie ingesteld die voor een feestelijke week gaat zorgen.

Door Wim van Tuijl

De vereniging is in 1892 opgericht onder de naam Ajax. Eerst werd er alleen cricket gespeeld. Vijf jaar later zou prestatief het hoogtepunt worden bereikt: het behalen van de landstitel. Die prestatie werd nimmer meer geëvenaard. In 1895 begon Ajax ook met een voetbalafdeling. Toen vijf jaar later in Amsterdam nóg een vereniging met de naam Ajax werd opgericht, werd een onderscheid gemaakt in Ajax (Leiden) en Ajax (Amsterdam). En we weten natuurlijk allemaal hoe Ajax (Amsterdam) zou uitgroeien tot de best presterende club in Nederland, zeker internationaal gezien.

In 1918 moest Ajax (Leiden), vanwege teruglopende prestaties en financiën, gedwongen fuseren met de Leidsche Voetbal- en Atletiekvereniging De Sportman. De fusieclub kreeg de naam Ajax Sportman Combinatie (A.S.C.). Tot op de dag van vandaag voetbalt de vereniging onder de naam A.S.C., maar de cricketafdeling is altijd de naam Ajax (Leiden) blijven dragen.

A.S.C. heeft op een groot aantal locaties in de Leidse regio gevoetbald en gecricket. De langste tijd (104 jaar!) was aan de Duivenvoordestraat. Vanaf het seizoen 1923/1924 speelde A.S.C.-voetbal op het hoogste niveau in Nederland (de 1e klasse). Legendarisch is de wedstrijd in de laatste competitieronde van het seizoen 1924/1925. Feyenoord wordt met 3-1 verslagen, waardoor A.S.C. degradatie ontloopt en niet Feyenoord, maar Sparta kampioen wordt. Een bijzonder moment op het terrein aan de Duivenvoordestraat, waar de vereniging tot halverwege 2017 actief zou zijn. Jarenlang speelde de wens om te verhuizen naar een locatie met meer sportvelden. Uiteindelijk kon A.S.C. pas op het moment van het 125-jaarig bestaan verhuizen naar het prachtige sportpark Overveer, gelegen aan de Abtspoelweg in Oegstgeest.

Jubileumprogramma

Op donderdag 26 mei is er weer het traditionele “A.S.C. Onderlinge toernooi”. Dit is weliswaar een jaarlijks terugkerend evenement, maar na twee jaar afgelasting door corona, toch het vermelden waard.


Zaterdag 28 mei is het O.N.E.C.-toernooi. Dit is de afkorting van Om en Nabij de Eeuw Clubs. A.S.C. voldoet ruimschoots aan die norm. O.N.E.C. heeft tot doel het spelen van voetbalwedstrijden voor veteranenteams van stokoude Nederlandse voetbalverenigingen. Behalve A.S.C. behoren onder meer AFC Ajax, Kon. HFC, H.V.V. en Quick uit Den Haag, V.O.C. Rotterdam en Concordia Delft tot deze zeer oude voetbalverenigingen. Dit jaar zal het jaarlijkse toernooi bij A.S.C. plaatsvinden. Niet alleen veteranen herenteams, maar ook dames 35+ teams spelen een toernooi. Na het sportieve gedeelte zal er een feestelijk avondprogramma zijn. Het surplus aan inkomsten gaat naar een goed doel.
Op woensdag 1 juni is er een penalty shootout voor de jeugd uit de verschillende leeftijdscategorieën. Als hij beschikbaar is zal Hugo Wentgens, doelman bij ADO Den Haag en oud jeugdspeler van A.S.C., naar Oegstgeest komen om de strafschoppen te keren.

Vrijdag 3 juni staat de finaleronde van de ‘Oegstgeester 7x7’ op het programma. In twee divisies spelen vriendenteams met 7 tegen 7 om de hoogste eer, waarbij de derde helft minstens zo belangrijk is als de eerste twee.
Op zaterdag 4 juni zal er een groot jubileumfeest met livemuziek zijn in en rond het clubgebouw.
Tot slot staat op maandagochtend 6 juni (Tweede Pinksterdag) onder de titel “The Long and Winding Road” een gezellige fietstocht van 16,5 kilometer op het programma. Al fietsend zullen 16 locaties worden bezocht die vanuit het verleden op een of andere wijze verbonden zijn met A.S.C.

Verder zijn op 6 juni ook de oud-leden en reünisten van A.S.C. uitgenodigd voor een gezellig samenzijn, een hapje en een drankje.
Op 6 juni speelt A.S.C. 1 op sportpark Overveer om 14.00 uur de laatste competitiewedstrijd van het seizoen. Een memorabele dag, want A.S.C. 1 neemt die dag voorgoed afscheid van de zondagcompetitie. Na 127 jaar verhuist A.S.C. 1 naar de zaterdag. De meeste verenigingen in het district West 2 voetballen nu al op zaterdag en A.S.C. gaat in die ontwikkeling mee. Gevolg: minder verre uitwedstrijden, meer derby’s tegen verenigingen uit de buurt en een grotere publieke belangstelling.

A.S.C.- museum

Ter gelegenheid van het 130-jarig bestaan van A.S.C. hebben de leden van de commissie “The Good Old” met keihard werken in het clubgebouw op sportpark Overveer een tijdelijk museum ingericht. Het museum biedt, aan de hand van vele sportattributen, foto’s, boeken, vaandels, sportprijzen en tijdschriften, een fantastisch inkijkje in de rijke geschiedenis van 130 jaar A.S.C. Het museum is de gehele jubileumperiode geopend en is zeker een bezoekje waard.

Meer berichten