Octave en Linda. 'Waar deuren dicht gaan, gaan ook weer nieuwe deuren open.' |
Octave en Linda. 'Waar deuren dicht gaan, gaan ook weer nieuwe deuren open.' | Foto: Willemien Timmers

Restaurant De Jonker sluit

Ondernemers in beeld

Nog een paar weken en dan is het hoofdstuk ‘De Jonker’ afgesloten voor Octave Michiels Van Kessenich en zijn partner Linda Tromp. Een schok voor veel Oegstgeestenaren, die graag hadden gezien dat het gezellige en kwalitatief hoogstaande restaurant voor Oegstgeest behouden was gebleven. Maar het is niet anders. “Fijn dat we straks van de druk onder de huidige omstandigheden af zijn.” 

Door Willemien Timmers

Linda en Octave namen in september 2010 het restaurant ‘By Raymond’ in Winkelcentrum Lange Voort over, en doopten het ‘De Jonker’, naar de ‘roots’ van chef-kok Octave. “Een mooie tijd om op terug te kijken”, vertelt Linda. “Hij was net een tijdje terug uit Sint-Maarten, en werkte als chef-kok in Leiden, en ik stopte met mijn baan als telecommanager. Met vrienden en familie hebben we ons restaurant gerestyled.” Het was midden in de kredietcrisis, dus veel geld was er niet te besteden. “Samen hebben we er iets moois van gemaakt. Mijn moeder, die nu niet meer leeft, heeft deze wanden nog van bijzonder behang voorzien. Het was echt een mooie tijd!”

Het duurde even voordat De Jonker zijn plek veroverd had, maar daarna ontdekte Oegstgeest het smaakvolle restaurant en zijn sympathieke uitbaters. ‘Vorstelijk eten voor een burgerlijke prijs’ werd het devies.

In de twaalf jaar van het bestaan heeft het restaurant veel vaste gasten gekregen. “Sommige van hen komen hier wel twee of drie keer in de week. Zij zijn echt familie geworden. We hebben met onze gasten echt een band opgebouwd en hebben veel samen meegemaakt.”

Koek is op

Toch is de spreekwoordelijke koek op. “Niet alleen door de corona-lockdowns waarin we niet open mochten, maar ook door de stress die het geeft om telkens weer oppas te regelen, alles in huis te hebben voor je klanten en tot laat in de avond bezig te zijn. Daarnaast is het erg moeilijk om goed personeel te vinden, dus werken wij samen dag in dag uit heel hard.” Nou is dat harde werken iets wat ze met liefde doet, en wat ze vanaf haar tienerjaren al gewend is, maar sinds de coronatijd beseffen Linda en haar man dat er een ander leven bestaat dan constant onder stress en tijdsdruk je werk doen. 

“Toen we vorig jaar moesten bedenken of we ons huurcontract wilden verlengen, hebben we dat moment aangegrepen om over ons leven na te denken. Het idee om van de hoge huurprijs en de constante druk van het ondernemen van elke dag af te zijn en nieuwe dingen te gaan ontplooien, sprak ons wel erg aan. Daarnaast zijn we ook blij dat we straks, net als in coronatijd, meer tijd met onze kinderen kunnen besteden. Ze zijn nu zes en negen, en voor je het weet zijn ze het huis uit.”

Octave en Linda geven aan dat de rek er bij hen nu wel echt uit is. “De coronajaren waren erg intensief. Nu we er financieel weer een soort van redelijk voorstaan, willen we de kans grijpen om iets anders te gaan doen. Wat dat precies gaat worden, weten we niet, maar we hebben veel creatieve ideeën. Eerst maar eens een maand of wat niets doen.”

En ook al heeft het vriendelijke stel een weloverwogen keuze gemaakt, dat wil niet zeggen dat de laatste loodjes niet heel zwaar zijn. “Het is sowieso hard werken als de zaak vol zit en je hebt niet genoeg personeel, maar ook emotioneel doet zo’n sluiting wel wat met je.”

Afscheid

Vrijdag 17 juni is de laatste openingsdag van Restaurant De Jonker. Wie nog eenmaal (of vaker) wil genieten van Octave’s eerlijke, pure gerechten heeft dus nog ruim twee weken om een plekje te reserveren. “We gaan de mensen enorm missen, maar kijken echt uit naar de quality time die we met de kinderen gaan hebben. Op schooldagen zag Octave ze soms maar een half uurtje per dag. Fijn dat dat nu anders wordt. Het wordt tijd voor nieuwe uitdagingen in het leven. Waar deuren dicht gaan, gaan ook weer nieuwe deuren open. Oegstgeest zal ons zeker nog wel gaan zien in de toekomst. Wij willen iedereen bedanken voor hun vertrouwen en de afgelopen plezierige en gezellige jaren. Nu gaan we eerst maar eens heerlijk genieten van elkaar!”

Uit de krant

Uit de krant