Logo oegstgeestercourant.nl
De leerlingen Mike, Lisa, Christine, Luca, Tycho en Fleur vormen het bandje MOS. | Foto Wil van Elk
De leerlingen Mike, Lisa, Christine, Luca, Tycho en Fleur vormen het bandje MOS. | Foto Wil van Elk (Foto: Wil van Elk)

Jean Koevoets dertig jaar muziekleraar in Oegstgeest

  Cultuur

Jean Koevoets geeft al vanaf zijn zestiende gitaarles in Oegstgeest. Hij studeerde cum laude af aan het conservatorium en is zes dagen in de week met muziekles bezig. "Heerlijk. Ik zou niet meer zonder kunnen", zei hij stellig.

"Ik begon met lesgeven aan vriendjes aan huis, vanuit Leiden op mijn brommertje. Na het conservatorium ben ik docerend en uitvoerend musicus en sindsdien dertig jaar actief in Oegstgeest als gitaarleraar. Vroeger boven Café de Gouden Lantaarn, daarna in de Adriaan Schuurmanlaan. Maar nu al zeven jaar huur ik een ruimte in de Joris de Witteschool in Haaswijk", vertelt Jean Koevoets (1963). Om leraar te kunnen zijn moet je conservatorium 'hebben'. "Ik heb ook veel masterclasses gevolgd."

Koevoets speelt slechts af en toe in een band, veel optredens gedaan en kan daardoor zijn ervaringen makkelijk doorgeven, vooral door zijn veelzijdigheid. "Ik heb een keer een cd gemaakt! Ik speel alle stijlen. In mijn jeugd ook op banjo en mondharmonica. Mijn idolen zijn Ida Presti, Django Reinhardt en Stevie Ray Vaughan. Ik ben het meest trots op mijn tweede prijs bij de Nederlandse Gitaarprijs in het Amsterdamse Concertgebouw op mijn tweeëndertigste, ik had eigenlijk eerste moeten worden!", zei hij lachend.

De lessen in de Joris de Witte, sinds zes jaar met tientallen leerlingen uit Oegstgeest, zijn een feestje voor de pupillen die allemaal in een bandje spelen. Het bandje Mix of Six (MOS) bestaat uit talenten van tien tot en met twaalf jaar. Drummer Mike, toetsenist Lisa, zangeres Christina, gitarist Luca, bassist Tycho en gitarist Fleur oefenden 'Hit the Road Jack'. "Ze mogen alles spelen", vertelde Koevoets. "Ik leer ze gitaar spelen, maar ze moeten zelf oefenen. Inzet vind ik belangrijk, die krijgen ze ook volledig van mij. Vaak willen ze rockmuziek spelen, Tony Bennett of Lady Gaga, maar uiteindelijk komen ze bij de jazz terecht! Muziekkeuzes beginnen vaak thuis al; wat draaien de ouders? Als ze naar de middelbare school gaan wordt het vaak moeilijker. Maar school is niet het allerbelangrijkste. Ik blijf ze motiveren en ga nooit voor een zesje. Voor mezelf moet ik het gevoel hebben dat ik er alles aan heb gedaan. Als ze doorbreken dan is het vaak als individu, gaaf als dat gebeurt. Dit jaar gaan er drie naar het conservatorium."

Jean Koevoets komt uit een gezin waar vader gitaar speelde en moeder, inmiddels 93, deed piano en zang. Twee broers zijn wel muzikaal maar niet met muziek bezig. Zijn drie dochters, Christine 17, Elianne 19 en Mariette 21, zingen en twee spelen gitaar. "Een speelt bas en de ander gitaar. Inez, mijn vrouw? Die kan het aan", zei hij met een glimlach. Jean Koevoets heeft zijn eenmanszaak in Oegstgeest, Leiderdorp en Wassenaar waar hij in Theater de Warrenaar een gitaarstudio heeft met gitaar alle stijlen, bas en bandcoaching. Hij geeft les aan meer dan honderd leerlingen van alle leeftijden vanaf acht jaar. "Leerzame, leuke, boeiende gitaarlessen", schrijft hij op zijn website jbgitaarschool.nl.

(Wil van Elk)

Meer berichten