Logo oegstgeestercourant.nl

Het siste bij de Rijnlandse Boekhandel

  Cultuur
Van links naar rechts de auteur, kleindochter Eline en voorzitter Jetteke Bolten van het Cultuurfonds Oegstgeest.
Van links naar rechts de auteur, kleindochter Eline en voorzitter Jetteke Bolten van het Cultuurfonds Oegstgeest. (Foto: PR)

Op zondag 12 november is het nieuwe boek van Freek Lugt gepresenteerd: Het sissen van de schaduw. Het is een bundel legenden die zich in Oegstgeest hebben afgespeeld, of daar gespeeld kunnen hebben.

Het siste zondag bij de Rijnlandse Boekhandel. De eerste legende speelde zich namelijk vlak daarbij af, op de plaats waar nu de Verhalenverteller staat en vroeger De Oudenhof stond. Er was daar ooit een reusachtige Keltische zonnewijzer, volgens de legende tenminste. Blijkbaar siste die, zoals het ook bij de presentatie siste; hoe, dat moeten we volgens de auteur maar zelf in het boek lezen. Hij is nagegaan of dat allemaal waar zou kunnen zijn en heeft dat erbij geschreven. Zo ook bij de andere legenden.
In de bundel van negen legenden gaat het onder meer over mensenoffers, een priester die niet goed functioneert, opgegraven mensenbotten, een bordeel en mensenetende fabeldieren, en er is een morbide verhaal over Jan Wolkers. Aan de andere kant staat er ook een romantische affaire in tussen een keizer en een abdis, op de stoep van het Groene Kerkje nota bene. Het is dus bepaald geen kinderboek. Toch was het een meisje van tien dat onder grote belangstelling een stuk voorlas. "Dat is", aldus de auteur, "omdat zij mijn oudste kleindochter is. Een tijdje terug zei ze dat ze het zo leuk vindt dat ze een opa heeft die boeken schrijft. En ik vind het leuk dat mijn kleinkind een stukje voorleest."
Een groot exemplaar van het boek werd onthuld door Jetteke Bolten, de voorzitter van Cultuurfonds Oegstgeest. Zij prees niet alleen de inhoud maar daarnaast ook de prachtige vormgeving van de bundel. Zij denkt daarom dat het in deze feestperiode een mooi geschenk zal zijn, om te geven en te krijgen, zeker voor mensen die een relatie met Oegstgeest hebben. De meeste legenden spelen zich namelijk in ons dorp af.
Freek Lugt was 's middags nog druk met signeren op de grote wijnproeverij die de Lions in kasteel Oud-Poelgeest organiseerde. Een deel van de opbrengst daar ging naar het goede doel.

Meer berichten