Afbeelding

Oegstgeestenaar in Spanje - Autorijden erg goedkoop

Column

Autorijden erg goedkoop
Wegenbelasting voor een middenklasser kost 59 euro per jaar (dit is geen drukfout); benzine, diesel of gas maakt geen verschil, het gaat om het vermogen en het is een gemeentelijke belasting, dus het verschilt per gemeente, maar het is altijd weinig.

De all risk verzekering kost 250 euro per jaar met een eigen risico van 400 euro. De benzine euroloodvrij 95 is momenteel duur en kost 1,28 euro per liter.

Voor onze ziektekosten zijn we als verdragsgerechtigden 'verplicht' verzekerd bij het Spaanse ziekenfonds. Verdragsgerechtigd ben je als je een pensioen of uitkering uit Nederland ontvangt. Daarvoor wordt in Nederland door het CAK een soort premie ingehouden van ons pensioen en AOW. Maar er is geen eigen risico en je betaalt verder niets. Onze Spaanse huisarts is fantastisch en bij de apotheek werkt een Nederlandse apotheker. Als mijn echtgenote snel de volgende dag geholpen wil worden voor haar hartproblemen, gaan we hier naar een Nederlandse cardioloog, die moeten we dan wel zelf betalen, want het Spaanse ziekenfonds vergoedt geen particuliere (Nederlandse) artsen. Maar zo'n consult en een hartfilmpje kost nog geen 100 euro, dus dat is te doen.

Heeft men in Spanje een serieus medisch probleem dan meldt men zich bij de EHBO-afdeling (Urgencias) van het ziekenhuis. Overigens zijn hier Nederlandse (tand)artsen en specialisten in overvloed. Wel is het zo dat buitenlanders een crematie of begrafenis direct vooraf moeten betalen anders laat men de overledene in de koeling staan. In de praktijk bleek dat begrafenisondernemers veel moeite moesten doen om geld van de kinderen of andere nabestaanden in het buitenland te ontvangen of om uit te zoeken welke verzekeraar de kosten betaalt als het ging om een alleenstaande. Spanjaarden laten zich meestal bijzetten in een nis, die nog tijdens de plechtigheid dichtgemetseld wordt.


Vorige week verscheen het boekje 'Dienstplicht zo gek nog niet' van de in Spanje wonende Oegstgeestenaar Hans Oudendorp. Een mooi moment om hem eens aan het woord te laten over zijn Mediterrane leven. Komende weken zal op deze website iedere dag een stukje met belevenissen van hem te lezen zijn.

Hans Oudendorp (1947) voltooide de HBS in de Leidse Kagerstaat en zat op dansles op dansschool Style aan het Wilhelminapark. Na de HBS vervulde hij 18 maanden zijn militaire dienstplicht en studeerde daarna nog jaren. 

Hij werd na de militaire dienst aangenomen als stagiair bij het ministerie van Defensie, trouwde en kreeg twee kinderen. Hij werkte bij de directie Dienstplichtzaken en later bij de directie Communicatie en Voorlichting van defensie en woonde jarenlang met zijn gezin in de Pieter Molijnlaan in Oegstgeest. Schrijven bleek een leuke hobby, 25 jaar was hij redactievoorzitter van De Scheepsbel, het personeelsorgaan van de Koninklijke Marine Den Haag, Oegstgeest en Wassenaar en schreef daarnaast voor het Leidsch Dagblad en het Leids Nieuwsblad. Na 37 jaar nam hij in verband met de gezondheid van zijn echtgenote ontslag bij defensie en vertrok naar Spanje, waar hij freelance en parttime voor het Nederlandstalige weekblad Hallo, dat verschijnt aan de Costa Blanca, ging werken.

Overigens maakte Oudendorps vader glas-in-lood, en werkte tot aan zijn dood parttime bij Atelier de l'Art van Edward Dullaart in de Dorpsstraat.

Uit de krant

Uit de krant