De vorderingen van de bouw zijn vanuit de lucht goed te zien. |
De vorderingen van de bouw zijn vanuit de lucht goed te zien. | Foto: Dennis van der Pluym

Brug Poelgeest nadert voltooiing

Algemeen

Al sinds de tijdelijke bouwbrug over de Haarlemmertrekvaart in 2004 dicht ging en afgebroken werd, wordt er gesteggeld over een tweede volwaardige ontsluiting van Poelgeest. De weg over de Hendrik Heukelsbrug was vanaf dat moment immers de enige ontsluitingsroute van de wijk voor gemotoriseerd verkeer.

Oegstgeesterweg richting Leiden dicht van 16 februari tot 4 maart

Door Willemien Timmers

In de oorspronkelijke plannen was een tunnel onder het spoor bij de Clusiushof getekend, maar protesten vanwege de angst voor sluipverkeer vanuit de Leidse Merenwijk richting A44, zorgden ervoor dat deze werd afgeblazen. 

In 2006 kwam Oegstgeest met Leiden overeen dat er in plaats van de tunnel een nieuwe brug over de Trekvaart aangelegd zou worden. Voor de meeste Poelgeestenaren goed nieuws. Direct omwonenden dachten hier anders over. Hen was toegezegd dat er op de plek van de bouwbrug geen nieuwe brug zou komen. Angsten voor geluids- en lichtoverlast zorgden sinds 2006 voor diverse gerechtelijke procedures. Andere processen bij de twee betrokken gemeenten verliepen bovendien niet altijd even soepel. 

Ook toen het bestemmingsplan ‘Brug Poelgeest’ eind 2019 eindelijk onherroepelijk werd verklaard, zat er nog weinig schot in de zaak. Bestemmingsplannen moesten worden gerepareerd en bezwaren tegen de omgevingsvergunning behandeld. 

Van een geplande oplevering van de brug in december 2021, via een verwachting dat het augustus 2023 zou worden, werd onder andere vanwege het aantreffen van vervuilde grond de opleveringsdatum weer vooruitgeschoven.

Gelukkig zijn de bouwers nu écht bezig met de laatste loodjes. Vanwege deze werkzaamheden is de Oegstgeesterweg van vrijdagavond 16 februari 19.00 uur tot en met maandagochtend 4 maart 6.00 uur in één richting (naar de stad) afgesloten. Daar wordt het nieuwe kruispunt gemaakt om de brug goed aan te laten sluiten op de Oegstgeesterweg. 

Ook aan de andere kant van de Trekvaart wordt hard gewerkt. Komende maandag, 12 februari, zal de Broekweg ter hoogte van de Hugo de Vrieslaan worden afgesloten. Fietsers zullen tot en met 23 februari worden omgeleid.

Als de werkzaamheden aan de Oegstgeesterweg zijn afgerond, gaat aannemer Max Bögl verder met werkzaamheden aan de brug Poelgeest. Naar verwachting kan deze dan in de zomer van dit jaar open.

Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant