In Leiden zijn onlangs al Stolpersteine gelegd. |
In Leiden zijn onlangs al Stolpersteine gelegd. | Foto: Caroline van Tongeren

Onthulling Stolpersteine in Oegstgeest op 12 april

Algemeen

Sinds de jaren ‘90 zijn door heel Europa bijna 100.000 Stolpersteine, ofwel struikelstenen, in het wegdek gelegd. De stenen zijn een kunstproject van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. In het messing oppervlak van elke steen is de naam van een slachtoffer van het naziregime gegraveerd. De stenen worden geplaatst voor het huis of op de plek waar het slachtoffer heeft gewoond.

Het Comité Herdenken en Vieren heeft de namen van slachtoffers uit Oegstgeest verzameld. Dankzij giften konden negen Stolpersteine gerealiseerd worden. De stenen zullen op woensdag 12 april op diverse adressen geplaatst worden. Gunter Demnig zal hierbij persoonlijk aanwezig zijn. Belangstellenden zijn van harte welkom.

De slachtoffers waarvoor deze Stolpersteine gelegd worden zijn Elisa Alida Lioni- Goldschmidt, Amalia Sophia Cahen, Levie Emanuel Fruitman, Maurits van Gelderen, Frouktje van Zand, Betje Rozevelt- de Vries, Aleida Maria Goudsmit- Cohen, Baruch Pinto en Rosalie Pinto- Juchenheim. “Er zijn inmiddels enkele nabestaanden bij het comité bekend, maar mocht u een nabestaande zijn of een nabestaande kennen, dan komen wij graag in contact. U kunt mailen naar secretaris@herdenken-vieren-oegstgeest.nl”, laat het comité weten. Het programma voor 12 april wordt een week voor de steenlegging in de Oegstgeester Courant en op de website van Herdenken en Vieren Oegstgeest gepubliceerd. 

Het comité heeft de Historische Vereniging Oegstgeest (HisVO) gevraagd in de toekomst te willen helpen bij het onderzoek naar slachtoffers en het vinden van nabestaanden. De HisVO ontwikkelt op dit moment lespakketten voor basisschoolleerlingen, waarin achtergronden van deze slachtoffers worden opgenomen.

Aangezien er meer dan negen, uit Oegstgeest afkomstige, slachtoffers van het naziregime zijn, wil men in de toekomst ook voor hen Stolpersteine gaan plaatsen. Inwoners, bedrijven of verenigingen kunnen een donatie doen. 

Meer informatie 

Meer informatie is te vinden op www.herdenken-vieren-oegstgeest.nl of scan de QR-code om gelijk naar de website te gaan.

Uit de krant

Uit de krant