Afbeelding

Koude Oorlogweekend VRZA: Bezoek Kwaaklaan-terrein mogelijk

Algemeen

Het weekend van 22 en 23 oktober staat wereldwijd bij radiozendamateurs in het teken van de Koude Oorlog. Zo’n dertig jaar geleden verviel deze dreiging aangezien de toenmalige Sovjet-Unie ophield te bestaan. Tot op de dag van vandaag zijn nog vele sporen en restanten zichtbaar van deze periode; vaak in de vorm van bunkers.

Deze objecten zijn doorgaans niet opengesteld voor publiek. Het streven is echter om een bezichtiging van zoveel mogelijk van deze bouwsels in Nederland bij wijze van uitzondering mogelijk te maken voor iedereen die interesse heeft.

Eén van die objecten bevindt zich aan de Kwaaklaan in Oegstgeest. Iedereen kent natuurlijk wel die grote zendmast, welke hoog boven de regio uittorent. Deze bevindt zich op het terrein dat al jarenlang onderdak biedt aan het clubstation van de zendamateurvereniging VRZA afd. Kagerland, met de roepletters PI4KGL en PA6V.

“Een unieke kans om eens een kijkje in de keuken te nemen”, zegt Kagerland-persvoorlichter Gert de Jonge. “Graag zetten we op zaterdag 22 oktober de deuren wagenwijd open voor het publiek, dat overigens mag rekenen op de aanwezigheid van unieke historische legervoertuigen.

Ook aan de inwendige mens is gedacht. Vanuit de portiersloge van het voormalige militaire communicatiecomplex zullen we lekkere hapjes en drankjes aanbieden. De ideale manier voor bezoekers om het grimmige verleden van de toenmalige Koude Oorlog te combineren met het kennismaken met de radiozendamateurwereld. Uiteraard zullen we vanuit onze communicatiebunker voortdurend in de lucht zijn om zowel nationaal als internationaal contacten te leggen met collega-clubstations.”

De toegang is gratis en het terrein aan de Kwaaklaan te Oegstgeest zal op zaterdag 22 oktober geopend zijn van 10.00 tot 17.00 uur. Reserveren is niet nodig.

Uit de krant

Uit de krant