Logo oegstgeestercourant.nl
<p>Jaensch: &#39;Ik hoop op een 2022 waarin we onze plannen beter kunnen plannen.&#39;|&nbsp;</p>

Jaensch: 'Ik hoop op een 2022 waarin we onze plannen beter kunnen plannen.'| 

(Foto: Willemien Timmers)

Burgemeester Emile Jaensch: ‘Er is veel flexibiliteit van ons gevraagd in 2021’

De mooie kerstdagen zijn voorbij, en deze dagen, zo tussen kerst en oud en nieuw worden door veel Oegstgeestenaren gebruikt om terug te blikken en vooruit te kijken. Ook burgemeester Emile Jaensch neemt een moment om terug en vooruit te kijken en hoopt dat het coronavirus zijn stempel minder op 2022 zal drukken dan afgelopen jaar het geval was. “Er is van ons allemaal veel flexibiliteit gevraagd.”

Door Willemien Timmers

“Ondanks de voortdurende coronapandemie zijn er veel gebeurtenissen waarop ik met plezier terugkijk”, stelt de burgervader in een gesprek in zijn werkkamer in het Oegstgeester raadhuis. “De uitreiking van de jongerenpenning van vorige week bijvoorbeeld, was een mooie gebeurtenis. Bijzonder dat in deze tijd jongeren zich inzetten om hun vereniging en dorp een stukje mooier te maken. Ramon Frederiks heeft de penning geheel terecht ontvangen voor al zijn inzet voor de Jongerenraad, bij FC Oegstgeest en tijdens Koningsdag. Leuk dat we ook twee pluimen uit mochten delen aan Merville Appelo en Rick van der Zon.”

Lange realiteit

“Niemand had kunnen vermoeden dat corona zo lang een realiteit onder ons zou zijn. Het zorgt er ervoor dat we in ons land dingen op een andere manier moeten organiseren”, zegt Jaensch. “We zijn ons gaan realiseren dat we alternatieven kunnen en moeten vinden voor bijeenkomsten en festiviteiten die belangrijk zijn. Zo heeft de Oranjevereniging een mooi, ander programma weten op te stellen voor Koningsdag, en hebben we bijvoorbeeld de veteranenbijeenkomst naar een ander moment verplaatst waardoor hij wel doorgang kon vinden. Fijn dat we afgelopen jaar ook het Veteranenperkje hebben kunnen inwijden. Een tastbare plek voor ons respect voor veteranen.”

Niet alle activiteiten konden fysiek doorgang vinden. “Gelukkig blijkt er digitaal veel meer mogelijk dan we een aantal jaar geleden dachten.”

Veerkracht

Jaensch is blij dat alle clubs en organisaties hebben weten te anticiperen op alle maatregelen. “Iedereen draagt zijn steentje bij. Of het nu gaat om het scannen van QR-codes, het aanwijzen van loopstromen of het apart van elkaar trainen: veel mensen laten veerkracht zien.”

De lockdowns hebben ook van ondernemers veel gevraagd. “Oegstgeestenaren willen graag lokaal blijven kopen en bestellen, en je ziet dat de horeca en veel winkels hun manier van werken daarop afstemmen. Dat is goed om te zien.”

Zorg

“Laten we niet vergeten dat corona ook in Oegstgeest voor veel zieke mensen heeft gezorgd. Ik zie gezinnen die stevig getroffen zijn, en velen hebben last van naweeën van de ziekte. Laten we als dorp ook om deze mensen heen blijven staan.”

Winterpret

Met veel plezier kijkt Emile Jaensch terug op de winterse week in februari van dit jaar. “Het ijs en de sneeuw zorgden ervoor dat we wintersport in eigen land konden ervaren. Dat was echt een uniek cadeautje.”

Politiek

Politiek gezien is Jaensch blij dat er in het afgelopen jaar eindelijk een besluit genomen is over het bestemmingsplan voor De Geesten. “De raad heeft een kloek besluit genomen, waardoor er voor partijen als de Leo Kannerschool nu echt perspectief is.”

Verder geeft Jaensch aan dat hij het fijn vindt dat het hem gegeven is een tweede termijn burgemeester van Oegstgeest te zijn. 

Vooruitblik

Het komende voorjaar, op woensdag 16 maart, vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. “Ik hoop dat opnieuw een heel groot deel van de Oegstgeestenaren naar de stembus gaat, net als bij eerdere verkiezingen. Het zou mooi zijn als daar ook veel jonge inwoners bij zijn, die voor het eerst mogen stemmen. Er valt ook nu weer echt iets te kiezen; samen kunnen we bewust onze koers voor de komende vier jaar bepalen.”

Jaensch hoopt dat 2022 meer vastigheid zal bieden aan bijvoorbeeld ondernemers, scholieren en sportverenigingen. “Als je vanwege het coronavirus weinig meer kunt plannen, zou je moedeloos kunnen worden. Er is veel van ons gevraagd. Ik hoop op een 2022 waarin we onze plannen beter kunnen plannen.”

Meer berichten