Rob Siekmann - bewegen is zijn passie - samen met zijn hondjes. | Foto Willemien Timmers
Rob Siekmann - bewegen is zijn passie - samen met zijn hondjes. | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Rob Siekmann schrijft opnieuw interessant voetbalboek

Algemeen

Opnieuw schreef Oegstgeestenaar Rob Siekmann, emeritus-hoogleraar internationaal en Europees sportrecht een bijzonder boek. Met een ijzeren discipline beet hij zich vast in een nieuw onderwerp: ‘Totaalvoetbal’ dit keer. Het leidde tot het op 4 juni gelanceerde boek De Hollandse School van het totaalvoetbal - Historie en analyse - een literatuurstudie.

‘De Hollandse School van het totaalvoetbal’

Siekmann is in Oegstgeest geen onbekende. Dagelijks legt hij heel wat meters af met zijn drie witte hondjes. Door deze huisdieren, maar ook door veel hard te lopen en zijn sportboeken-passie, is hij de corona-tijd goed doorgekomen.

“Elke dag is een feestje. Vorig jaar kwam mijn boek over Johan Cruijff uit, en kort daarna ontdekte ik dat er over het in Nederland ontwikkelde ‘totaalvoetbal’ nog niet een echt boek geschreven was, of echte literatuurstudie naar was gedaan.” Aan de slag dus. En met plezier. “Schrijven blijft. Als ik zou stoppen zou de leegte mij overvallen.”

Totaalvoetbal vormt in historisch perspectief de belangrijkste Nederlandse bijdrage aan de ontwikkeling van het internationale topvoetbal op het vlak van de speelstijl, tactiek en spelsystemen.

In Siekmanns boek over de ‘Hollandse School’ komen de herkomst en betekenis van totaalvoetbal aan de orde en de filosofie die eraan ten grondslag ligt. Natuurlijk schrijft de gepensioneerde hoogleraar ook over de trainers en spelers die het Totaalvoetbal ‘uitvonden’ (denk aan Rinus Michels, Johan Cruijff, Louis van Gaal en Valeri Lobanovski).
Voor wie zich weinig in voetbal verdiept: Totaalvoetbal gaat uit van het principe: Iedereen valt aan, en iedereen verdedigt. Hierbij is teambuilding van groot belang, want elke speler is belangrijk.

Aan de hand van talrijke voetbalbronnen krijgt de lezer, die dit keer echt wel een voetballiefhebber moet zijn, voor het eerst een alomvattend beeld van het totaalvoetbal.

Rob Siekmann heeft al diverse voetbalpublicaties op zijn naam staan. Recente boeken zijn De voetbalspelregels (met een voorwoord van Marco van Basten) en Cruijffiaans (met een voorwoord van Henk Spaan en genomineerd voor de Onze Taal/ANV-taalboekenprijs 2020). Nu het Totaalvoetbal-boek is verschenen, werkt hij al weer aan een nieuw boek. “Daar kan ik nog weinig over zeggen, maar het is opnieuw aan Johan Cruijff gerelateerd.” (WT)

Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant