Logo oegstgeestercourant.nl
<p>Sam Roovers op het FCO hoofdveld met achter hem trainer Bram Veldman en vriend Joeri. |&nbsp;</p>

Sam Roovers op het FCO hoofdveld met achter hem trainer Bram Veldman en vriend Joeri. | 

(Foto: Willemien Timmers)

FC Oegstgeest levert opnieuw talent aan Eredivisieclub

Goed nieuws voor het Oegstgeestse voetbal: opnieuw is er een talent afkomstig van de Oegstgeester velden gescout door een eredivisieclub: Sam Roovers gaat van FC Oegstgeest naar Feyenoord.

Een greep uit het Oegstgeester talent: Eerder vertrok keeper Ruben Schouten vanuit FCO naar de Rotterdamse club en voetbalt ASC’er Timo Jansen ook volgend seizoen weer bij Ajax in Amsterdam.

Goed bezig

Al op zijn achtste bleek de interesse van de Rotterdamse stadionclub, maar dit jaar was het echt zo ver: Feyenoord wilde Sam Roovers. Sam zag het moment al wel een beetje aankomen: “Er kwamen wel meer clubs die me wilden hebben, dus ik wist wel dat ik goed bezig was.” Sam is een ‘moderne verdediger’ volgens zijn trainer Bram Veldman. “Hij is geen Adri van Tiggelen die alleen in het veld staat om zijn directe tegenstander om te zagen. Sam is een verdediger die voldoet aan de moderne maatstaven.” Op de vraag wie Sam’s voorbeelden zijn binnen de voetballerij is het antwoord dan ook meteen duidelijk: “Frenkie de Jong”, zegt hij met een brede glimlach. Zijn trainer knikt instemmend. “Net als Frenkie is Sam technisch zeer goed onderlegd, en dirigeert hij het spel vanuit de achterhoede. Ik train al met Sam sinds z’n derde, en met het jaar zag je hem groeien in leiden van het spel van achteruit.”

Team van het jaar

Het talent van Sam samen met dat van zijn teamgenoten resulteerde enige jaren geleden in een van de beste jeugdteams die UDO (onderdeel van fusieclub FCO) ooit had. “Op een gegeven moment speelden we zelfs tegen de jeugd van Feyenoord. Als je dat bereikt met zo’n relatief kleine club, dan ben je wel echt trots”, lacht de trainer. ”We wonnen als UDO O11 met z’n allen zelfs de titel ‘jeugdsportteam van het jaar’ in Oegstgeest. Dan weet je wel dat er iets bijzonders is gebeurd.”

De onvermijdelijke vraag die zich opdoemt luidt natuurlijk: wat als Sam het niet gaat redden, heeft hij dan niet te veel tijd besteed aan een droom die niet haalbaar bleek? Sam zelf is er nuchter onder. “Feyenoord wil dat ik zo hoog mogelijk inzet op schoolniveau, want zij hebben er veel aan als ik op dat gebied ook goed presteer.” Vader Joep Roovers is ook te spreken over de manier waarop Feyenoord omgaat met de talenten van zijn zoon. “Het is heel fijn om te weten dat Feyenoord de opleiding van zijn talenten serieus neemt. Ze hebben speciale banden met de school waar Sam straks terechtkomt, zodat ze het topsportprogramma goed kunnen combineren met de inhoud van de studie.” Sam: “Ik kom in een klas waarin ongeveer de helft van de leerlingen aan topsport doet, en de andere helft het normale programma volgt.” Hij kijkt al uit naar de schoolvakanties. “Op twee weken in de zomer na, als echt alles stilligt, wordt er dan alleen maar getraind bij Feyenoord, zonder dat je dan natuurlijk naar school hoeft. Geweldig. Alleen maar voetbal dus.”

Op de vraag hoe het als ouders is als je zoon gescout wordt door een topclub zegt Joep: “Toen Sam na de eerste training bij Feyenoord van het veld kwam lopen, straalde hij van oor tot oor. Toen wisten we dat we Sam deze kans moesten laten grijpen.”

Geen pieperds

Joeri Veldman, zoon van trainer Bram is ook bij het interview. Hij is al sinds jaar en dag beste vrienden met Sam, en ze doen alles samen. Niet alleen voetballen bij FC Oegstgeest in de selectie, maar ook tennissen bij OLTC, tafeltennissen bij Pecos, logeren, gamen en eigenlijk alles wat beste vrienden doen. Volgens trainer en vader Bram zijn de twee altijd al onafscheidelijk geweest. “Het zijn twee vechters die twee: Niet piepen maar altijd voorop in de strijd.” Joeri hoeft van Sam niet te treuren dat zijn beste vriend bij Feyenoord gaat voetballen: “Volgend jaar kom jij ook Joeri, daar zorg ik voor!”

(Arian van der Spek)

Meer berichten