Huizing: 'Als de leden van de Monumentencommissie vinden dat ze onvoldoende ingezet worden, weten ze ons daarop te wijzen.' |
Huizing: 'Als de leden van de Monumentencommissie vinden dat ze onvoldoende ingezet worden, weten ze ons daarop te wijzen.' | Archieffoto: Willemien Timmers

Pleidooi Monumenten-commissie vangt bot

Politiek

De Monumentencommissie moet bij ieder collegebesluit over waardevolle panden betrokken worden. Dit pleidooi van fractievoorzitter Frits van Dissel (Hart voor Oegstgeest) kreeg tijdens de laatste raadsvergadering weinig steun.

Door Joep Derksen

In Oegstgeest staan kastelen, landgoederen, monumenten en beschermde dorpsgezichten, zo gaf Van Dissel aan. En bij ieder besluit over dit soort panden, maar ook bij bestemmingsplannen voor bijvoorbeeld De Geesten en Overgeest, moet volgens HVO de Monumentencommissie ‘tijdig en voortdurend betrokken worden’. Hij stelde, dat die Monumentencommissie door het college eerder te laat om advies gevraagd had bij de voorbereiding van het Bestemmingsplan Wilhelminapark en Geesten en bij de plannen met betrekking tot de Duikerbrug.

De meeste andere politici waren het niet met HVO eens. Raadslid Welling (PrO) liet weten: “De Monumentencommissie is een adviesorgaan van het college. Het is aan het college om hier mee om te gaan. Dat is niet aan de raad. Daar moeten wij ons niet mee bemoeien.” De overige partijen waren het hier mee eens, met uitzondering van Lokaal. Het voorstel werd met 3 stemmen voor en 16 tegen verworpen. Tot tevredenheid van wethouder Huizing: “Dit is een totaal overbodige motie. Als de leden van de Monumentencommissie vinden, dat ze onvoldoende ingezet worden, weten ze ons prima daarop te wijzen.”

Uit de krant

Uit de krant