Afbeelding

Word vriend van de Oegstgeester Courant

Algemeen

• 'Oegstgeest zonder Oegstgeester Courant? Ik moet er niet aan denken!'

De huis-aan-huis-bladen hebben het moeilijk in deze tijd van wegvallende advertentie-inkomsten. Gelukkig ontvangt de Oegstgeester Courant veel steunbetuigingen uit het dorp, en is er op de website www.oegstgeestercourant.nl (in de rode menubalk) nu de mogelijkheid om vriend te worden van de Oegstgeester Courant en een bedrag te doneren.

Burgemeester Emile Jaensch

"Wat is Oegstgeest zonder de Oegstgeester Courant? ‘Ik moet er niet aan denken!" postte burgemeester Emile Jaensch afgelopen zaterdag op Facebbok. "De lokale huis-aan-huisbladen hebben het zwaar lees ik op Teletekst. Adverteerders haken massaal af. Ik weet dat nog veel mensen in ons dorp heel graag de krant op papier lezen. En als er geklaagd wordt over de bezorging dan is het ook een teken dat men de krant graag ontvangt. Iedere week staat die boordevol wetenswaardigheden over politiek, verenigingsleven en maatschappelijke activiteiten. De krant verbindt ons. Een verdienste voor al die mensen die er aan werken. Ik hoop, dat als een beroep wordt gedaan op de lezers dat we dan bereid zijn om een kleine bijdrage te leveren voor behoud van onze Oegstgeester Courant. Ik doe mee. Duim omhoog voor deze actie."

Boekhandel - René Koek

“Als we zien hoeveel mensen wekelijks uitkijken naar de Oegstgeester Courant dan bewijst dat wel dat dit lokale huis-aan-huisblad in een zeer grote behoefte voorziet”, laat René Koek van de Rijnlandse Boekhandel weten. “Door de coronacrisis hebben veel bedrijven het moeilijk. Sommige moeten dicht of zien de omzet zeer sterk dalen. Hierdoor nemen ook de advertentie-inkomsten bij de lokale huis-aan-huisbladen af.”

“De Oegstgeester Courant zorgt op een positieve manier dat alle plaatselijke nieuwtjes, gebeurtenissen, rouwadvertenties, sportverslagen, gemeenteberichten enzovoort bij de Oegstgeestenaren onder de aandacht komen. Wij adverteren, als Rijnlandse Boekhandel, regelmatig in de krant en ook worden aankondigingen van onze activiteiten in de boekhandel altijd geplaatst. Ook worden we door het lezen goed op de hoogte gehouden wat er allemaal speelt in dit prachtige dorp. De Oegstgeester Courant is dus voor alle inwoners van Oegstgeest een onmisbare informatiebron, zowel de papieren versie als de digitale krant.”


René Koek ziet dat de krant niet altijd bij iedereen op de mat valt. “Maar dan is-ie wekelijks te vinden bij de vele afhaalpunten in het dorp. En daar wordt gretig gebruikt van gemaakt. Wij zien hier iedere week weer teleurgestelde gezichten als de kranten op zijn en men er nog een wilde hebben, ook voor de buurvrouw.”

Adverteren

De boekhandelaar is blij dat de krant ook in deze bizarre tijden wekelijks blijft uitkomen. “Een knappe prestatie van de uitgeverij en de redactie. Wij, en alle inwoners van Oegstgeest, vinden het zeer belangrijk dat de krant blijft. Samen kunnen we helpen, nu de advertentie-inkomsten van de krant sterk zijn teruggelopen. De bedrijven kunnen helpen door in deze tijd meer te adverteren en de bewoners door het doneren van een (wekelijkse) bijdrage aan de krant. Want het uitgeven van een krant kost geld en zoals onze moeder altijd al zei: ‘Voor niets gaat de zon op!’”

Oud-raadslid - Simon Vogel

Ook Simon Vogel, onbezoldigd columnist bij deze krant en oud-raadslid, zou het een probleem vinden als de Oegstgeester Courant in deze crisistijd zou moeten stoppen. “Dat zou heel jammer zijn. Want om op de hoogte te blijven van wat er in mijn directe omgeving gebeurt, lees ik de OC eerder dan dagbladen en ander nieuws.”


“Als er geen OC meer zou zijn, zullen de Oegstgeester lezers het blad missen, want ze klagen nu al als het eens niet wordt bezorgd. Ze krijgen allerlei informatie over wat er speelt in de gemeente. Veel mensen kijken er elke week naar uit, want de OC is ook een mooi middel tegen eenzaamheid. En uit mijn periode als raadslid weet ik dat de informatie in de OC bijdraagt aan het goed functioneren van de plaatselijke politiek. Met mede-columnisten in de OC en collega-oud-raadsleden die ik sprak zoals Tim van Tongeren, Arjen Pels Rijcken, Marlene Simoons, Jos Roeffen, Joop Verdonk en Boris Kocken vind ik dit belangrijk, vooral omdat de redactie van nature en professioneel passende ruimte geeft aan verschillende partijen en onafhankelijk van politieke kleur probeert te schrijven. Ten tijde van verkiezingen, maar eigenlijk voortdurend, kan de politiek niet zonder de OC met een leesdichtheid van 90 procent.”

Lokaal sterk

“Voorts zullen bedrijven de mogelijkheid van adverteren en daardoor klanten missen, terwijl de inwoners belang hebben bij lokaal inkopen zonder veel verkeersbewegingen die het milieu belasten. Goede voorbeelden zijn de openingsadvertentie van tuincentrum De Bosrand en de aankondiging van bezorgen aan huis door Van der Zalm Verswinkel.
Ook lokale verenigingen zoals voor sport en cultuur zullen de mogelijkheid missen om hun activiteiten bij de inwoners bekend te maken. In mijn directe omgeving denk ik aan de Wereldwinkel, die bijdraagt aan Oegstgeest als fair trade gemeente en Bridgeclub Rijnland, waarvan mijn vrouw Mary-Liz voorzitter is.”


Digitaal

“Natuurlijk kan de OC helemaal digitaal gaan”, zegt Simon Vogel. “Voor een toenemend aantal mensen is dit prima. Maar uit een lezersonderzoekje in mijn omgeving blijkt, dat veel mensen toch liever lezen van papier. Met het behouden van de gedrukte versie doe je hen een groot plezier. De OC zou ook een betaald abonnement kunnen invoeren zoals wel eens wordt geopperd. Hoewel een aantal mensen dit prima zou vinden, vraag ik me af of dit er voldoende zijn om het structureel in te voeren. Daarom lijkt in deze ongewone periode een ongewone actie op zijn plaats. Dus prima dat er op de website een digitale doneerknop (vrienden worden) is geplaatst. Doemeeknop zou ik zeggen.”

Doneren

Lezers kunnen de Oegstgeester Courant steunen door ‘Vriend van de Oegstgeester Courant’ te worden. Dat kan door op onze website www.oegstgeestercourant.nl in de menubalk de knop ‘Vriend worden’ te klikken en één van de mogelijkheden te kiezen. Wij zijn u daar zeer erkentelijk voor."

Klik op 'vriend worden' in de rode menubalk op www.oegstgeestercourant.nl.

Uit de krant

Uit de krant