Logo oegstgeestercourant.nl
De Groentenstal sloot 30 november.
De Groentenstal sloot 30 november. (Foto: Wil van Elk)

Groentenstal Buitenlust dicht per eind november

"We hebben er een jaar over nagedacht, en een bewuste keuze gemaakt. We stoppen met de Groentenstal", vertelde Peter Dunki Jacobs die samen met zijn vriendin Brigitte in vier jaar tijd een begrip werd in de wijk Buitenlust. Het was door de sluiting vrijdag 29 november 'Black Friday' in de Indische Buurt, zoals Buitenlust ook wel wordt genoemd door de Oost- en West-Indische straatnamen, die eindigde met een buurtborrel.

"Het begon vier jaar geleden als een grapje tijdens Burendag. We hebben het samen opgebouwd en er met hart en ziel voor gewerkt", vertelde Peter met een knikje naar Brigitte die voor de zoveelste keer die dag een kopje koffie inschonk en een gebakje aanbood. "We hebben veel bloemen gehad van onze klanten", zei ze.

Oliebollen

'Duizendpoot' Peter Dunki heeft duidelijk te veel hooi op zijn vork genomen. De vroegere kok ('ik kwam naar Buitenlust omdat ik werkte bij de Marine op Valkenburg'), heeft een bandje. "Met twee zangeressen!" Naast drummen vindt Peter het geweldig om te koken. "Ik ben nog een ouderwetse kok", lacht hij, terwijl hij een schaal met rollades toont. Op de achtergrond staan zijn Dunki Toys op de schappen. "Modelauto's, dat was mijn vroegere museum!"

Uitstraling

Door zijn contact met boeren, hij houdt voor de provincie jachttoezicht, kwam hij makkelijk aan kozijnen en ramen voor zijn groentenstal die daarmee een nostalgische uitstraling heeft. "Voor jagers en andere vrienden blijf ik nog wel koken, maar de verse maaltijden daar stoppen we mee." Hij is vooral bekend door zijn oliebollen. "Daar stop ik ook mee. De pannenkoekenmiddag blijft, evenals de Burendagen."

Verse groente

Op de laatste dag straalt de verse groente in de kistjes de bezoekers tegemoet. "Vaak kwamen er kinderen met een briefje en een rugzak. Later werd er dan betaald voor de boodschappen." Ook verse smeerbare roomboter, speciaal gemaakt bij een boer, was er te koop voor een euro per bakje.

Een ouderwetse weegschaal hangt tussen oud gereedschap. Heerlijk zo'n buurtwinkel met nostalgische uitstraling. De gezellige buurtwinkel, een ontmoetingsplek voor de buurtbewoners, stopt ermee. Daar wordt in de wijk en ver daarbuiten ongetwijfeld nog lang over gesproken.

(Wil van Elk)

Meer berichten