Wereldwinkel zoekt nieuwe vrijwilligers | Oegstgeester Courant
Logo oegstgeestercourant.nl
Lex Hakker, Marjo Dashorst en Hans Twilt zetten zich in voor de Oegstgeester Wereldwinkel. | Foto Willemien Timmers
Lex Hakker, Marjo Dashorst en Hans Twilt zetten zich in voor de Oegstgeester Wereldwinkel. | Foto Willemien Timmers (Foto: )

Wereldwinkel zoekt nieuwe vrijwilligers

De Wereldwinkel in Oegstgeest in winkelcentrum Lange Voort is door de jaren heen een geliefde plek geworden voor veel Oegstgeestenaren om rond te kijken en bijzondere cadeautjes te 'scoren'. De goedlopende winkel werkt geheel op vrijwilligers, en kan daar weer wat meer van gebruiken.

De Oegstgeester Wereldwinkel verkoopt originele cadeaus en eerlijke levensmiddelen uit andere culturen. De producenten van al dit moois (in ontwikkelingslanden) krijgen een eerlijke prijs voor hun producten. Daarbij stelt de winkel dat de arbeidsomstandigheden voor mensen die de producten vervaardigen veilig en menswaardig moeten zijn. Een deel van de opbrengst wordt geïnvesteerd in opleiding en in gezondheidszorg.
"Het kopen van een fairtrade product draagt bij aan vooruitgang voor mensen die het minder goed hebben getroffen dan wij", aldus de website van de Oegstgeester Wereldwinkel.


PR-man Hans Twilt, penningmeester Marjo Dashorst en de nieuwe voorzitter Lex Hakker, zijn enthousiast over alles wat de Wereldwinkel te bieden heeft. "Het is erg leuk om je in te zetten voor zo'n mooie winkel", benadrukt Marjo. "Het geeft voldoening om te werken in een team, mensen te ontmoeten en te adviseren, en je in te zetten voor het goede doel."
"Het is mooi om het Fairtrade-verhaal breed uit te dragen", zegt ook Hans Twilt. "Hoe goed is het dat de mensen dáár het beter krijgen."


"We zijn er trots op dat we een bloeiende cadeauwinkel hebben op een A-locatie", stelt voorzitter Lex Hakker, die via de website van iDoe deze voor hem ideale vrijwilligersjob vond. "Maar je moet je wel realiseren dat het een bedrijf is en blijft. Dat betekent dat er veel handen nodig zijn om de boel draaiende te houden." Het betrokken winkelteam bestaat op dit moment uit 25 mensen die ieder minstens vier uur per week in de winkel doorbrengen. "Graag willen we dit enthousiaste team naar 35 mensen brengen. Dan hebben we voldoende mankracht om weer wat ruimer in te delen, in de winkel staan sowieso minimaal twee mensen per dagdeel, en kunnen we de vakanties van de vrijwilligers opvangen."
"We hebben echt een hippe winkel in Oegstgeest", stelt Hans. "Daar kom je achter als je soms andere soortgelijke winkels bezoekt. Ons inkoopteam heeft oog voor mooie dingen. Zo hebben wij altijd prachtige kunstvoorwerpen en sieraden in de winkel."


"Het leuke is dat je in de Wereldwinkel al vanaf één euro cadeaus kunt vinden", vult Marjo hem aan. "En als je iets koopt, weet je precies waar het vandaan komt. De maker krijgt een eerlijk loon, er is geen sprake van kinderarbeid, en de arbeidsomstandigheden zijn goed."
"Daar komt bij dat je iets unieks koopt", spreekt Hans uit ervaring. "Onze producten zijn niet via internet verkrijgbaar, en dus bijzonder. Eenmaal in de vijf weken kopen we nieuwe, unieke producten in. Soms is er van een bepaald kunstvoorwerp maar één exemplaar gemaakt."
De wereldwinkel heeft, zoals te verwachten is, geen winstoogmerk. Als er geld overblijft, stroomt dat via de importeurs weer terug naar projecten in ontwikkelingslanden.

Aanmelden

Wie in zijn of haar vrije tijd wil helpen in het gezellige team van Wereldwinkel Oegstgeest kan de winkel aan de Lange Voort binnenlopen of een mail sturen naar wereldwinkeloegstgeest@outlook.com. "Op termijn hebben we ook een nieuwe secretaris nodig. Wellicht dat iemand die bijna met pensioen gaat, denkt 'dat is nou echt iets voor mij!'"

(Willemien Timmers)

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>