Heel veel hondeneigenaren ruimen niet alleen de poep van hun honden op, maar ook ander afval. Deze honden weten er alles van. | Foto: Esther Moonen
Heel veel hondeneigenaren ruimen niet alleen de poep van hun honden op, maar ook ander afval. Deze honden weten er alles van. | Foto: Esther Moonen Foto: Esther Moonen

Hondenvrienden maken schoon in Oegstgeest

Algemeen

Op Wereld Schoonmaak Dag is Stichting Platform Hondenvrienden (SPH) zaterdag actief geweest op verschillende plekken in de regio. In Oegstgeest is afval verwijderd van het veldje aan de Wijttenbachweg en in delen van de Bloemenbuurt.

SPH-secretaris Noortje Bloemzaad is één van vrijwilligers die op pad gingen met handschoenen en vuilniszakken. Zij blikt tevreden terug: "Ik had op sommige plekken meer hondenpoep verwacht, maar in plaats daarvan trof ik vooral verbazingwekkend veel peuken aan."


Voorbijgangers reageerden positief. SPH ruimt naast al het andere afval, ook altijd hondenpoep op. Daarbij vinden ook gesprekken plaats met hondeneigenaren over hun ervaringen in een buurt en het belang van het opruimen van hondenpoep. "Helaas kan iemand die nooit opruimt, heel veel overlast veroorzaken in een buurt. Daarvan heeft iedereen last", erkent voorzitter Brenda Filippo. "Dat geldt zeker ook voor andere hondeneigenaren, omdat hierdoor de indruk ontstaat dat er zo slecht wordt opgeruimd." Volgens Bloemzaad wordt in Oegstgeest echter "over het algemeen netjes opgeruimd. Natuurlijk kan het altijd beter. Daar zetten we ons ook voor in". Ze pleit daarnaast voor meer vuilnisbakken op logische plekken. "Ook mag de gemeente meer ruchtbaarheid geven aan de opruimplicht, bijvoorbeeld door bordjes te plaatsen bij gebieden waar honden mogen loslopen."


Het is de wens van het hondenplatform om met meer mensen regelmatig schoonmaakacties te houden. "Dan kunnen we bijvoorbeeld ook meer doen bij de Klinkenbergerplas", geeft Bloemzaad aan. SPH zoekt nog vrijwilligers die willen meedoen in de eigen buurt of bij gezamenlijke schoonmaakacties. Aanmelden kan via info@platformhondenvrienden.nl. In heel Nederland hebben duizenden mensen zaterdag meegedaan aan Wereld Schoonmaak Dag. Zwerfvuil dat niet, of niet tijdig, wordt opgeruimd, maakt grote kans te belanden in sloten, grachten of rivieren en te eindigen in zee. Uit onderzoek blijkt dat 80 procent van de plasticsoep in zee van land afkomstig is.

Uit de krant

Uit de krant