Veteranenbijeenkomst in gemeentehuis | Oegstgeester Courant
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225559&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo oegstgeestercourant.nl
De in Oegstgeest wonende veteranen genoten van de bijeenkomst in het gemeentehuis. | Foto Wil van Elk
De in Oegstgeest wonende veteranen genoten van de bijeenkomst in het gemeentehuis. | Foto Wil van Elk (Foto: Wil van Elk)

Veteranenbijeenkomst in gemeentehuis

Het college van burgemeester en wethouders ontving vrijdag 29 juni de veteranen van Oegstgeest in het gemeentehuis voor de jaarlijkse ontmoetingsdag, daags voor de landelijke bijeenkomst in Den Haag.

Oegstgeest heeft er een goede gewoonte van gemaakt om ieder jaar haar veteranen uit te nodigen voor een gezellige bijeenkomst in de raadszaal van het gemeentehuis. Burgemeester Emile Jaensch heette de veteranen en hun echtgenotes en begeleiders van harte welkom en stelde het nieuwe college voor. Hij wees erop dat de oudste veteraan 93 jaar is. "Het is goed om te zien dat er ook jongere veteranen aanwezig zijn." Hij gaf Dirk Megchelse het woord om te vertellen dat twee veteranen niet konden komen omdat het niet goed met hen gaat.

Lezing

Joris Haagen (1981) psycholoog van Centrum'45, vorig jaar gepromoveerd, vertelde over de veteranenzorg 'toen en nu' in Nederland met als rode draad Posttraumatische Stressstoornis (PTSS). Hij wees op het Landelijk Zorgsysteem voor Veteranen (LZV) met de website veteranenloket.nl, dat continu bereikbaar is via 088-3340000, info@veteranenloket.nl.

"Het gaat over 113.750 veteranen, zij hebben honderden missies meegemaakt. Ze kijken er met trots op terug. Ze hebben in gevechtshandelingen best veel meegemaakt. Gezonde en kranige mannen en vrouwen (5.688). Bijna veertigduizend zijn zestig jaar en ouder. Dertigduizend zijn nog in dienst van Defensie.

Twee à drie procent komt met klachten terug. Slechts een klein deel, niet abnormaal. Velen blijven echter te lang doorlopen, soms wel zes jaar. Bij Centrum '45 zijn veel behandelingen mogelijk. Twee-derde herstelt, we zijn er nog lang niet. Het ontwikkelt zich voortdurend. De Veteraan moet veel meer centraal staan!", besloot hij stellig.

"Wij kregen bij thuiskomst uit Indië honderd gulden en na een maand moesten we gewoon weer werken", vertelde een van de veteranen. Joris Haagen kreeg een boeket bloemen het boek over 'Negen Oegstgeester Legenden', 'Het Sissen van de Schaduw' van Freek Lugt, als dank voor zijn lezing.

Tijdens het borrelen speelde het muzikale duo Traveling Light met zangeres Anneke van Bergen en Henegouwen en gitarist Axel Gunning gezellige achtergrondmuziek.

Blauwe Hap

Een van de hoogtepunten van de bijeenkomst is de zogenoemde 'Blauwe Hap' van Toko Tjik Tjak uit de Deutzstraat, waarbij een van de bodes, de burgemeester en wethouders en de directeur bestuurs- en concernondersteuning de veteranen een smaakvol bord opschepten.

Een negentigjarige Marine-veteraan liep er energiek en zichtbaar verheugd mee naar zijn tafel waar hij er net als de andere gasten heerlijk van genoot.

(Wil van Elk)


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225559&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225563&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225561&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=oegstgeestercourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=234" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>