Lynn (midden) in gesprek met bezoekers en medewerkers van het inloophuis van Lumen in Dorpscentrum Oegstgeest.
Lynn (midden) in gesprek met bezoekers en medewerkers van het inloophuis van Lumen in Dorpscentrum Oegstgeest.

In gesprek met inloophuis Lumen

Zorg & Welzijn

Het is al eerder bewezen, Oegstgeest is een van de fijnste gemeentes van Nederland. Maar ook in het mooie Oegstgeest is er wel eens een wolkje voor de zon. Zo bleek eerder dat eenzaamheid een rol speelt bij zowel senioren als jongeren. Mentale klachten kunnen bij iedereen voorkomen en dan is de vraag: ‘Waar kan ik terecht?’ Deze zomer laat ik in een serie zien welke aanspreekpunten Oegstgeest onder andere kent.

Door Lynn Mans – Studente journalistiek en psychologie

In Dorpscentrum Oegstgeest is er drie keer per week de gelegenheid om een bezoek te brengen aan het inloophuis van Stichting Lumen Holland Rijnland. Bij het inloophuis kan men een praatje maken, een spelletje spelen of een kopje koffie drinken. Het inloophuis is bedoeld als ‘huiskamer’ voor inwoners van Oegstgeest die psychische of sociale moeilijkheden ervaren. Er zijn dan ook altijd twee vrijwilligers aanwezig om mensen op te vangen.

Naast de huiskameractiviteiten organiseert het inloophuis ook andere activiteiten zoals bingo’s, quizzen en er is een pooltafel aanwezig voor de liefhebbers. Recentelijk was er ook een boottocht voor degenen die mee wilden. ‘’Er zijn geen verplichtingen, maar iedereen die mee wil doen is van harte welkom’’, legt Ariëtte van Hespen uit. Ariëtte is al zes jaar coördinator van de inloophuizen van Lumen in Leiden en Oegstgeest. “Lumen is geen zorginstelling, we proberen mensen vooral een steuntje in de rug te geven als dat nodig is.”

Bij een bezoek aan het inloophuis is er dan ook geen verplichting om over diepgaande zaken te praten. Ariëtte voegt hieraan toe: “We bespreken bij het inloophuis van alles, het kan gaan over koetjes en kalfjes, maar als je wat meer kwijt wil mag dat uiteraard ook. Zo gaat het gesprek soms wat dieper en op andere momenten blijft het luchtiger.”

Eerste bezoek

Als mensen voor de eerste keer het inloophuis bezoeken, dan kunnen ze rekenen op ontvangst door een vrijwilliger. “Wanneer iemand voor de eerste keer bij ons binnenloopt dan denken we: ‘Een nieuw gezicht, wat leuk!’ En dan knopen we een praatje met hen aan,” aldus Ariëtte. Op deze manier zijn de vrijwilligers er om een prettige sfeer te creëren en nieuwe gasten de weg te wijzen. Vaste bezoekers ondersteunen de vrijwilligers hier ook in.

Een van de bezoeksters merkt op dat ze bij het inloophuis gelijkwaardigheid ervaart. “Bij een aantal van de projecten tegen eenzaamheid voelt het alsof er een ongelijke basis is als participant. Ik voel bij veel van deze projecten een label van eenzaamheid waardoor ik minder geneigd ben om erheen te gaan. Hier voelt het niet alsof ik vraag om hulp, maar ik ervaar het eerder als een prettige manier om in mijn sociale behoeften te voorzien.”

Het inloophuis in Oegstgeest is open op maandag-, woensdag- en vrijdagmiddag van 13.00 tot 16.00.

Uit de krant

Uit de krant