Wethouder van Tongeren verbindt de linten van Dera Petter (OPOO) en Evalien Rengers (SKO). | Foto Willemien Timmers
Wethouder van Tongeren verbindt de linten van Dera Petter (OPOO) en Evalien Rengers (SKO). | Foto Willemien Timmers Foto: Willemien Timmers

Unieke samenwerking in Oegstgeest leidt tot unieke mbo-opleiding

Onderwijs

Op woensdag 31 januari startte in Oegstgeest op feestelijke wijze de unieke mbo-opleiding ‘Kindprofessional’. Deze BBL-opleiding (beroepsbegeleidende leerweg) met zestien leerplekken biedt studenten de kans om binnen twee jaar de diploma’s gespecialiseerd pedagogisch medewerker én onderwijsassistent te behalen.

Directeuren Dera Petter (Openbaar Primair Onderwijs Oegstgeest – OPOO) en Evalien Rengers (Stichting Kinderopvang Oegstgeest – SKO) ontmoetten elkaar in 2022, en zagen dat zij beiden voor grote uitdagingen stonden voor wat betreft het personeelstekort. ‘Onderwijsassistent’ (in het onderwijs) en ‘gespecialiseerd pedagogisch medewerker’ (in de kinderopvang) zijn beroepen die nauw met elkaar verwant zijn. De directeuren kwamen tot het idee om samen, ‘vanaf de onderkant’, studenten op te leiden. Hieruit ontstond, in samenwerking met mboRijnland, de tweejarige opleiding Kindprofessional, die vorige week woensdag zijn aftrap had. Aan het eind van deze opleiding krijg je als student dus twee diploma’s, waardoor je zowel op de basisschool als in de kinderopvang kan werken.

“We voelden de chemie, en na meerdere dates zijn we nu klaar voor een groter avontuur”, zo werd er tijdens de bijeenkomst gezegd. “In de toekomst haken er wellicht ook sport- en cultuurorganisaties aan.”

Beide organisaties hebben de ontwikkeling van het kind centraal staan. “Samen zorgen we met deze opleiding voor goed opgeleid personeel”, liet Evalien Rengers weten. “Met elkaar willen we, als organisaties en studenten, het onderwijs maken. De lessen noemen we daarom geen lessen, maar bijeenkomsten.”

‘Education is the most powerful weapon which you can use to change the world’.

Zij benadrukte de belangrijke rol die de studenten hebben in het leven van de kinderen. “Nelson Mandela zei immers: ‘Education is the most powerful weapon which you can use to change the world’. We leggen samen een basis voor de toekomst, en kunnen zo het verschil maken in de levens van kinderen.”

In de nieuwe mbo-opleiding krijgen de studenten vanuit het BBL-concept zoveel mogelijk les op locatie; op de basisscholen en kinderdagverblijven in Oegstgeest. Binnen twee jaar worden de studenten opgeleid tot breed onderlegde Kindprofessionals. Om deze mensen staat men in zowel het onderwijs als de kinderopvang om te springen.

De studenten krijgen onder meer vakken op het gebied van pedagogiek en de verschillende ontwikkelingsfases van kinderen, het observeren en begeleiden van kinderen in interactie met andere kinderen en het herkennen van signalen. Daarnaast krijgen zij ook de echte schoolvakken, zoals Nederlands, rekenen, Engels en Loopbaan & Burgerschap.

De initiatiefnemers besloten met het starten van de opleiding niet te wachten op het nieuwe cursusjaar. In februari beginnen bleek een goed moment voor studenten die bij een andere opleiding zijn afgehaakt.

Oegstgeest is op dit moment de enige plaats in Nederland waar deze opleiding wordt aangeboden. “Waar een kleine gemeente groots in kan zijn!” lieten SKO en OPOO weten.

Grote rol

Wethouder Tim van Tongeren weten benadrukte tijdens de feestelijke bijeenkomst de waarde van opvoeden en de grote rol die juffen en meesters spelen in de levens van de kinderen. “Zij leren de kinderen naar de wereld kijken.”

Hij noemde het initiëren van een eigen combiopleiding tot Kindprofessional een ‘gouden greep’. “Mooi voor optimale ontplooiing en groei van onze kinderen, Maar ook mooi voor Oegstgeest. Ik hoop dat veel andere gemeenten in de gaten krijgen dat hier iets moois is gestart en dit initiatief navolging krijgt.” (WT)

Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant