Logo oegstgeestercourant.nl
Rector John Swieringa voor het nieuwe gebouw voor muziek en drama. | Foto Willemien Timmers
Rector John Swieringa voor het nieuwe gebouw voor muziek en drama. | Foto Willemien Timmers (Foto: )

Rijnlands Lyceum breidt uit met kunstgebouw en sciencelab

  Onderwijs

Rector John Swieringa van het Rijnlands Lyceum in Oegstgeest is een gelukkig man. Na jaren van wachten, 'eindeloze discussies' en het vertoeven van leerlingen in noodlokalen is de school nu eindelijk aan het uitbreiden.

Na een lange vergaderdag licht Swieringa toe waarom hij zo blij is met de tweevoudige nieuwbouw. "Na de zomer van 2010 hebben we achter de school, bij de sportvelden, drie noodlokalen neergezet voor vijf jaar. De verwachting was dat, demografisch gezien, het leerlingaantal af zou nemen, en dus gingen we ervan uit dat alle leerlingen na verloop van tijd wel weer in de school zouden passen." Niets bleek minder waar, de school bleef onverminderd populair, en dus volgden veel gesprekken over hoe het lokalentekort permanent kon worden opgelost. "Bij het Rijnlands Lyceum hebben we er ook nog eens mee te maken dat de leerlingen die bij ons op de International School zitten volgens de geldende richtlijnen anderhalf maal meer ruimte nodig hebben, dan degenen op onze Nederlandse school. Omdat de gemeente geen rekening houdt met deze internationale normen, hebben we moeten puzzelen hoe we met eigen geld de uitbreidingen konden realiseren."

'Met netto zes extra lokalen erbij zitten we weer prettig in ons jasje'Op 24 september werd de eerste paal geslagen voor een moderne, losstaande unit op het achterplein van de school, waarin muziek en drama gegeven zullen worden. "Het wordt een prachtig gebouw voor culturele vorming – CKV - waarmee we onszelf inderdaad een beetje verwennen. Dit gebouw past bij wie we als Rijnlands zijn. Muziek, drama, expressie – het wordt breed gedragen binnen onze school." Swieringa hoopt dat dit kunstgebouw in april 2019 klaar is, waarna 'in één vloeiende beweging' wordt doorgegaan met de bouw van een 'science-lab'. "Ter hoogte van de Homeruslaan zal een grote, moderne practicumruimte voor de vakken natuurkunde, scheikunde en biologie als een soort van derde verdieping over de school heen op palen gebouwd worden."

Deze facelift van de school was hard nodig, vindt Swieringa. "We hebben er straks netto zes lokalen bij, dat geeft een hoop lucht. Je kunt als school niet eindeloos doorgaan in suboptimale ruimtes. Er zit hier een blije rector. Na alle eerdere verbouwingen en renovaties zitten we straks echt goed in ons jasje."

Als alles meezit zal dit laatste bouwproject in december 2019 moeten zijn afgerond.

(Willemien Timmers)

Meer berichten