Logo oegstgeestercourant.nl
Foto: Bregje Zijlstra

Bregje - Weduwe, wees & wereldvrouw - ‘Ik doe niet meer aan angst’

  Human Interest

Sommige mensen leven voor drie. Dat is zeker het geval met de in Oegstgeest geboren en getogen Bregje Zijlstra (39). Afgelopen november kwam haar boek ‘Bregje – Weduwe, wees & wereldvrouw’ uit.

Door Willemien Timmers

In veertig korte hoofdstukken, die ze later in deze volgorde zette, beschrijft Bregje hoe haar leven is verlopen, en hoe 2020 een bizar en hartverscheurend jaar werd. In twee maanden tijd verloor ze haar aanstaande man (twee maanden voor hun huwelijk), en ook haar vader en moeder. Ondanks deze pijnlijke gebeurtenissen die behoorlijk hun sporen hebben nagelaten, is Bregje zelf niet gestopt met leven, en heeft ze de nieuwe kansen die op haar pad kwamen met beide handen aangegrepen.

Document

Het boek is er niet gekomen omdat het verhaal zwaar op haar hart lag en ‘eruit’ moest, vertelt Bregje. “Het schrijven, het spelen met woorden, heb ik altijd al een prettig tijdverdrijf gevonden. Het hielp mij bovendien om mijn gedachten te ordenen, en helpt mij om herinneringen vast te houden. Bovendien vind ik het een fijn idee dat ik in de toekomst mensen niet meer over mijn soms complexe verleden hoef te vertellen, maar ze mijn levensverhaal, mijn ‘document’, kan laten lezen.”

Lichtvoetig

Oegstgeest noemt ze nog steeds haar ‘hometown’. Ze groeide er, samen met drie broers, op aan de Rijnzichtweg. Oegstgeester lezers zullen tussen de regels door veel van hun dorp herkennen. Misschien herinneren zij zich bijvoorbeeld nog modellenbureau Salva Models, dat Bregje samen met John Vroom oprichtte.

Het boek blijft niet alleen maar in Oegstgeest. Met lichtheid, humor en positiviteit beschrijft Bregje de diepe dalen en hogere pieken van haar leven, van Bonaire tot Duitsland, van Zambia tot Brussel. 

Open en eerlijk neemt ze de lezer mee in haar leven en laat ze zien hoe ze omgaat met de liefde, misbruik, vriendschap en de dood. Van dat laatste kreeg ze wel een erg grote portie in één keer, en toch gaat Bregje, zoals ze zelf zegt, lichtvoetig door het leven. “Ik sta graag op een positieve manier in het leven, ook al heb ik nog lang niet alles verwerkt wat ik heb meegemaakt. Na dit alles weet ik nog dieper dat je mij kunt optillen en ergens op de wereld kunt neerzetten, en dat ik daar op een positieve manier iets van het leven zal maken. Ik red het wel weer.”

Ze beschrijft hoe haar huidige baan, manager van Kasteel Gemert in Brabant, op haar pad kwam. “Het laat zien dat het leven altijd verder gaat en je nieuwe kansen kunt creëren.”

Angst

De diepe dalen en het verdriet hebben Bregje een soort van onverschrokkenheid meegegeven. “Ik doe niet meer aan angst: wat kan mij nou nog gebeuren? Het ergste heb ik allang gehad.”

Vervolg

Bregje is er trots op dat ze nu ook een boek geschreven heeft, naast alle andere, zeer diverse dingen die ze ook gedaan heeft. Inmiddels is ze al bezig met een vervolgboek, dat ‘Bregje in Zambia’ zal heten en korte verhalen met veel foto’s zal bevatten.

Bregje – Weduwe, wees & wereldvrouw’ is overal verkrijgbaar, ook bij Boekhandel De Kler in de De Kempenaerstraat en de Rijnlandse Boekhandel aan de Lange Voort. Een deel van de opbrengst gaat naar Orange Babies in Zambia.

Meer berichten