Oegstgeestenaar Mark van der Gaag ontving het lintje van burgemeester Emile Jaensch.
Oegstgeestenaar Mark van der Gaag ontving het lintje van burgemeester Emile Jaensch. Foto's Willemien Timmers

Koninklijke Onderscheiding voor Oegstgeestenaar Mark van der Gaag

Human Interest

Bijzonder hoogleraar en onderzoeker Mark van der Gaag bij Parnassia is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw vanwege zijn grote betekenis voor het onderzoek naar en de behandeling van psychosen.

Van der Gaag ontving zijn Koninklijke Onderscheiding op donderdag 10 oktober uit handen van burgemeester Emile Jaensch tijdens het drukbezochte congres 'Goede Psychosezorg' in Corpus Oegstgeest. "Als er iemand is die veel heeft betekend voor het begrijpen en behandelen van psychoses, dan bent u het wel", aldus Jaensch.

Onderzoek psychosen
Zijn hele carrière zette Van der Gaag zich in voor mensen met een psychose. Of het nu gaat om wetenschappelijk onderzoek, diagnostiek, behandeling, psycho-educatie, zorgverlening, bejegening, opsporing of het voorkomen van psychose. "Mede dankzij zijn onderzoek weten we meer over psychosen en over goede psychosezorg dan ooit tevoren."

'Gedachten uitpluizen'

"We weten bijvoorbeeld dat cognitieve gedragstherapie effectief is bij de behandeling van psychosen." Van der Gaag is ook de bedenker van de methode 'Gedachten uitpluizen' die een begrip werd in Nederland. Met deze methode kunnen patiënten hun verwarde, achterdochtige en sombere gedachten systematisch bevragen en corrigeren.

Van der Gaag ontving voor zijn baanbrekende werk vele prijzen, waaronder de Parelprijs (ZonMw) en de Ria van der Heijden prijs.

Bijzonder hoogleraar

In oktober beëindigt Mark van der Gaag zijn activiteiten als hoofd psychose-onderzoek bij Parnassia om van zijn pensioen te gaan genieten. Hij blijft zich inzetten voor mensen met een psychose als bijzonder hoogleraar klinische psychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Oegstgeestenaar Mark van der Gaag ontving het lintje van burgemeester Emile Jaensch. | Foto's Willemien Timmers
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant